Landelijk wonen in de HarnaschPolder met uw bedrijf in de achtertuin

Algemeen

DEN HOORN – De aanblik op de HarnaschPolder is in het afgelopen decennium drastisch veranderd. Van de tuinbouw die vroeger zo kenmerkend was voor dit gebied, is op dit moment weinig meer terug te zien. Tegenwoordig kun je in het Hoornse gedeelte landelijk wonen en is het mogelijk om dit te combineren met uw eigen bedrijf.

“Dat is inderdaad het idee,” vertelt Rinke van der Veen namens het Bedrijvenschap HarnaschPolder, “het gebied heeft inmiddels in plaats van een agrarische- een bedrijventerreinbestemming gekregen met daarbij ook plaats voor een aantal woonwerkkavels. Het is voor ondernemers mogelijk om in dit gebied een kavel te kopen dat ze helemaal naar eigen inzicht in kunnen vullen. Zo is het mogelijk om in een landelijke omgeving te wonen en je bedrijf aan huis te hebben.” 

‘HET IS ER FIJN TOEVEN EN ALLE VOORZIENINGEN LIGGEN BINNEN HANDBEREIK’

Dat brengt verschillende voordelen met zich mee. “Zo heb je twee voordeuren,” weet Walter Vermeulen, namens Vermeulen Makelaars verantwoordelijk voor de verkoop van de kavels, “de één is van je huis, de ander van je eigen bedrijf. Het leuke hierbij is dat je vanaf de straat helemaal niet door hebt dat zich achter de huizen een bedrijventerrein bevindt.” Dat klopt, want als je voor de huizen staat, valt vooral de rustige, landelijke uitstraling met veel groen, water en ruimte in de omgeving op. “Het is er dus fijn toeven,” vult Van der Veen aan, “daarbij liggen alle voorzieningen binnen handbereik.” Zo zullen op termijn in de HarnaschPolder scholen komen, zit je zo bij de huisarts en hoef je niet lang te reizen om in het centrum van Den Hoorn je dagelijkse boodschappen te doen. “En dat terwijl je altijd dicht bij je werk bent en je onderdeel uitmaakt van een hoogwaardig bedrijventerrein.”

Wat de aantrekkelijkheid van dit bedrijventerrein aanmerkelijk vergroot is de ligging langs de A4, waardoor je snel in Den Haag, Delft, het Westland en binnenkort ook Rotterdam bent. “Daarbij zijn de kavels eigendom, waardoor je binnen bepaalde kaders, zoals het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan, zelf kunt bepalen hoe je de kavel met een woning en een bedrijfsruimte inricht,” vertelt Vermeulen. Het mooie aan dit proces is dat de ondernemer hierin wel intensief begeleid wordt. Zo is er voor iedere koper een verkoopmap, waarin de verschillende stappen duidelijk worden uitgelegd en waarin staat wat koper en verkoper van elkaar kunnen verwachten. “Dit leidt tot zeer boeiende en concrete gesprekken, die waardevoller zijn dan normale verkoopgesprekken, omdat er voor de invulling nog heel veel mogelijkheden zijn.” 

‘HET AANTREKKELIJKE VOOR ONDERNEMERS IS DAT DE LASTEN VAAK LAGER ZIJN DAN IN DE HUIDIGE SITUATIE’

Inmiddels heeft er al een heel aantal gesprekken plaatsgevonden en zijn er verschillende soorten ondernemers op het project afgekomen. “Hierbij gaat het onder meer om internetondernemers die er hun webwinkel willen vestigen, maar we hebben ook een schildersbedrijf, een installatiebureau, een huisarts en een administratiekantoor op de koffie gehad,” vertelt Vermeulen. “Het aantrekkelijke voor dit soort ondernemers, is dat de lasten in het nieuwe project vaak lager zijn dan in hun huidige situatie het geval is, waarbij sprake is van een aparte woon-werksituatie op twee locaties. Daarnaast zijn zij erg enthousiast over de combinatie tussen wonen en werken, die niet ten koste gaat van de kwaliteit van de woonomgeving. Bovendien, voeg ik er altijd aan toe, is het in de huidige markt zeer aantrekkelijk om panden te laten bouwen. Bouwbedrijven zullen immers juist in deze tijd graag bouwen.”

De vrijheid die het project geïnteresseerde ondernemers biedt, is uniek in de regio. “In de regio zijn wel locaties bekend met een woon-werk bestemming, maar daarbij gaat het vooral om bestaande bouw en kunnen de mensen niet zelf hun huis en bedrijfspand laten ontwerpen,” weet Vermeulen. “Daarbij,” vult Van der Veen aan, “is de woonomgeving bij zulke projecten een stuk minder aangenaam dan hier het geval is. Bovendien zijn de noodzakelijke voorzieningen op grotere afstand en bevinden dit soort projecten zich op veel minder aantrekkelijke locaties, waar je prima kunt werken, maar waar wonen duidelijk op de tweede plaats komt.”

Daarnaast speelt het financiële plaatje natuurlijk ook een rol. Duidelijk is dat in dit project de grondprijzen per vierkante meter beduidend lager liggen dan voor kavels die puur een woonbestemming hebben, terwijl de kavels met een bedrijfsbestemming iets goedkoper zijn. “Uiteindelijk zullen de grondprijzen voor kopers aantrekkelijk zijn.”

Overweegt u om in de HarnaschPolder te gaan wonen en op dezelfde plek uw bedrijf te vestigen, of wilt u meer informatie over het project, kijk dan op http://www.harnaschpolder.nl/wonen-en-werken of de site van Vermeulen Makelaars: http://www.langsdemakelaar.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12