Afbeelding

Bombardement drijft Steendam Herenmode naar Delft

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

De winkelpui van Steendam Herenmode in 1940.

DELFT – Al 75 jaar en drie generaties is Steendam Herenmode een vaste waarde in het Delftse stadscentrum.  Dat deze onderneming hier tot volle wasdom is gekomen, is een rechtstreeks gevolg van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in ons land. 

In 1938 was Willem Martinus Steendam een kledingzaak begonnen aan de Kruisstraat in Rotterdam. Toen de havenstad in de meidagen van 1940 werd platgebombardeerd door de Duitse luchtmacht, ging ook deze zaak in vlammen op. De oplossing lag in een ‘sinaasappelkistje’ – de bijnaam van het veertiende-eeuwse pand aan de Wijnhaven in Delft, waarin de herenmodezaak nog altijd gezeteld is. “Mijn vader kon dit pand huren van de familie Poppink”, vertelt zijn zoon, Pim Steendam. “Op deze manier kon het bedrijf een doorstart maken, die op dat moment in het verwoeste Rotterdam niet mogelijk was geweest.”

Willem Steendam stamde uit een geslacht van Groningse kleermakers. Het lijntje met ‘Groningen’ zorgde ervoor, dat Steendam senior ondanks de schaarste toch aan stoffen kon komen voor de overhemden en stropdassen waarin hij handelde. Met deze hulp en die van andere leveranciers kwam het bedrijf de oorlogsjaren goed door. Om wat terug te doen voor de maatschappij, werd hij tijdens de oorlog blokhoofd van de Luchtbeschermingsdienst voor de wijk waar hij woonde en werkte. Want Steendam senior ging met zijn groeiende gezin boven de winkel wonen. “De overhemden lagen tot onder de bedden opgeslagen”, herinnert Pim zich uit zijn kindertijd. In de kelder werd een schuilplaats gebouwd, waar Steendam senior zich kon verstoppen wanneer de Duitsers een razzia hielden om mannen gevangen te nemen in het kader van de Arbeitseinsatz in Duitsland.

Oranje stropdassen
Toen de bevrijding van Nederland door de geallieerden steeds dichterbij begon te komen, werden er voorbereidingen getroffen om de heren van een feestelijk kledingaccent te kunnen voorzien zodra de bevrijding eindelijk een feit was. In een atelier in Den Haag werden van katoen oranje stropdassen vervaardigd. “Wel niet zo mooi als een zijden das, maar het ging om de kleur en niet om het materiaal”, verduidelijkt Pim. Gevraagd naar andere herenkleding die ter ere van de bevrijding werd gedragen, noemt hij de strooien hoed met een oranje lint als voorbeeld.

Na de oorlog bouwde Steendam senior de zaak aan de Wijnhaven verder uit, letterlijk en figuurlijk. De winkelruimte werd in de jaren 1960 verdrievoudigd door de aankoop van het naburige pand. Het assortiment werd geleidelijk uitgebreid van overhemden en dassen naar complete kostuums. Naast herenkleding ging Steendam ook een tijd lang damesmode verkopen. Aan het begin van de jaren 1970 kwam zoon Pim in de zaak. Hij zette het bedrijf van zijn vader succesvol voort en vergrootte nogmaals de winkel. Sinds 2000 staat Arjan Steendam, de derde generatie, aan het roer van Steendam Herenmode, op precies dezelfde plaats waar het voor zijn familie driekwart eeuw geleden allemaal begon.

Steendam Herenmode
Wijnhaven 20, Delft
T. 015 - 212 4516
E. info@steendam.net
W. www.steendam.net

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12