Afbeelding

Van Amerongen op eigen benen dankzij wederopbouw

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

De vader van Dirk van Amerongen aan het werk in de werkplaats.

DELFT – De wederopbouw van Nederland na de zware oorlogsjaren werkte als een vliegwiel voor de bedrijfsactiviteiten van Installatiebedrijf Van Amerongen, loodgieters in Delft sinds 1898.

Tegenwoordig is ieder huis voorzien van leidingen, sanitair en alle aanverwante zaken die tot het werkterrein van de loodgieter behoren. Maar wat we nu als de gewoonste zaak van de wereld beschouwen, is pas gemeengoed geworden in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het werkterrein van de vader, opa en overgrootvader van Dirk van Amerongen betrof tot en met de Tweede Wereldoorlog dan ook voornamelijk de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek, die in 1869 in Delft werd opgericht. Deze producent van bakkersgist voor brood en brandspiritus had een grote distilleerderij, waar voor ervaren vakmensen als de Van Amerongens de nodige werkzaamheden te verrichten waren.

Een getuigschrift uit 1911, waarop naast de gist- en spiritusfabriek tevens Calvé en de lijm- en gelatinefabriek worden genoemd, vermeldt dat opa Dirk van Amerongen het loodgietersvak goed in de vingers had toen hij van school ging. Er wordt gesproken over ‘getrouw schoolbezoek, vlijt en goede vorderingen’.  Volgens zijn kleinzoon Dirk liet zijn grootvader niet alleen in de gistfabriek zien een echte vakman te zijn: “De werknemers kregen huisvesting op het fabrieksterrein, dit werd het Agnetapark. Mijn grootvader was vervolgens de eerste bewoner van het Agnetapark met een eigen douche. Zelf ontworpen en aangelegd.”

Oorlogsjaren
Dirks vader zag het levenslicht in 1937: zijn kindertijd liep zodoende parallel met de oorlogsjaren. Naar verluidt geen makkelijke periode, waarin grote schaarste ontstond, met name in de hongerwinter van 1944. Vader en grootvader Van Amerongen hebben er niet veel over verteld. “Voedsel op tafel krijgen was niet eenvoudig. Ze hebben bloembollen moeten eten, net als vele anderen in die periode. Wat het werk betreft moesten er vaak materialen hergebruikt worden, omdat er geen nieuwe spullen voorhanden waren. Op zich was dat niet zo erg, daar werd je alleen maar creatiever van.” Ook na de oorlog bleef hergebruik van materialen lange tijd noodzakelijk.
De wederopbouw legde de kiem voor het eigen bedrijf van de Van Amerongens. Dirks vader volgde weliswaar in zijn vaders voetsporen, maar verlegde zijn werkterrein van de gistfabriek naar de particuliere sector. In de jaren 1950 klauterde Nederland uit het oorlogsdal en groeide de welvaart. Ieder huis, zowel nieuw als bestaand, werd voorzien van sanitair en centrale verwarming. Volop werk derhalve voor de jonge loodgieter Van Amerongen, die zodoende aan het begin van de jaren 1960 zelfstandig ondernemer werd. De zaak werd in 1991 overgenomen door zoon Dirk. Het bedrijf streek neer aan de Surinamestraat, waar het installatiebedrijf gezelschap kreeg van de showroom van OD Design. Naast loodgieters- en installatiewerkzaamheden is het bedrijf anno 2015 het adres voor vernieuwing en verbouwing van badkamers, maar ook voor andere kleine verbouwingen en aanpassingen in en om de woning of het bedrijfspand draait Van Amerongen zijn hand niet om.

Installatiebedrijf D. van Amerongen / OD Design
Surinamestraat 4, Delft 
T. 015 - 2122206
E. info@dvanamerongen.nl
W. www.dvanamerongen.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12