<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl

Het Moniergebouw blijft staan, het Ontvangstgebouw misschien ook, en de rest is al weg

Het Moniergebouw, links op de achtergrond, is sinds deze week officieel een monument. Wat er met het Ontvangstgebouw (rechts op de voorgrond) gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

DELFT – Terwijl de slopershamers in het Spoorzonegebied nog flink tekeer gaan, is dat op het voormalige Calvé-terrein al gebeurd. Alles is hier platgegooid, op twee gebouwen na: het Moniergebouw en het Ontvangstgebouw.

Het uit 1905 daterende Moniergebouw is sinds deze week officieel een gemeentelijk monument. Volgens het Vakteam Monumentenzorg en Bouwkwaliteit heeft het Moniergebouw de meeste historische waarde. Dat heeft, zo lezen we in de toelichting van Monumentenzorg, verschillende redenen. ‘Het gebouw is van architectonische waarde door zijn ongewijzigde hoofdvorm en de sobere en doelmatige vormgeving met een verticale geleding door kolommen’. En: ‘Het gebouw is van bijzondere waarde als gebouwtype, vanwege zijn oorspronkelijke functie als schillenmeelmagazijn.’ En: ‘Het gebouw heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Calvé-fabriek, mede vanwege zijn tweede leven. Eerst als schaft- en kleedlokaal, daarna als bedrijfsrestaurant en op het laatst als poortgebouw van de gehele fabriek.’ Het Moniergebouw is volgens Monumentenzorg bovendien van stedenbouwkundig belang, ‘omdat het gesitueerd is aan de centrale ontsluitingsas van het Calvé-terrein, waar alle gebouwen behalve het Moniergebouw en het ontvangstgebouw gesloopt zijn'. 

Alle gebouwen op het voormalige Calvé-terrein zijn – voordat de sloopwerkzaamheden begonnen – door het Vakteam Monumentenzorg bekeken en gewaardeerd. “Een aantal hiervan was cultuurhistorisch interessant”, legt Margriet Panman van het Vakteam uit. “We hebben besloten om twee gebouwen te documenteren voor het nageslacht en twee gebouwen in overleg met Calvé te laten staan: het Moniergebouw en het Ontvangstgebouw. Van deze twee gebouwen heeft het Moniergebouw de hoogste waarde vanwege de bijzondere betonconstructie.” 

- Wat zijn de criteria als jullie beoordelen of een gebouw wel of geen monument is?
Panman: “Voor het selecteren van cultuurhistorisch waardevolle panden en gemeentelijke monumenten hanteren wij vaste criteria, die grotendeels gebaseerd zijn op de criteria voor Rijksmonumenten. De criteria zijn cultuurhistorische waarde, architectuurhistorische waarde, ensemble/stedenbouwkundige waarde, gaafheid, zeldzaamheid en bouwhistorische waarde. Deze criteria zijn allemaal weer onderverdeeld.” 

- Wordt er verder nog iets van het Calve-terrein bewaard?
“In elk geval blijft het Moniergebouw staan. De toekomst van het Ontvangstgebouw is onzeker. Verder blijft er niets staan, alles is al weg namelijk.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vandaag zijn de Europese Parlementsverkiezingen 2019. Heeft u ook gestemd?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>