Het wachten is op de eerste vrouwelijke burgemeester...

Algemeen

Bekende Delftse vrouwen uit de Top 100 van 2007, met de klok mee: Ankie van der Pas, Trude Gerritsma, Linda Ammerlaan en Truus Feyge.

DELFT – In de laatste editie van de krant Delft op Zondag van 2008, op zondag 28 december, publiceert deze krant de winnaar van de verkiezing van De (Bekendste) Delftenaar 2008. Tot nu toe won er nog nooit een vrouw.

Als ze hoort dat een redacteur van de Delft op Zondag aan de lijn hangt, weet Truus Feyge al hoe laat het is: “Oh jee, het gaat zeker over de Bekendste Delftenaar van het Jaar?” En dat raadt ze dan weer in één keer goed, want Truus Feyge stond vorig jaar op nummer zeven in de Top 100 van Bekende Delftenaren. Daarmee was ze de eerste vrouw in de lijst, die tot op heden nog niet één keer door een vrouw werd aangevoerd. 

Waarom nu juist zij zo hoog genoteerd staat, weet ze eerlijk gezegd niet. “Er zijn natuurlijk heel veel mensen die mij kennen. Ik ben in 1980 met de Kattenhulp Delft begonnen en ik heb in die tijd veel mensen aan een nieuwe kat geholpen. Ik ben zelfs nog met vrijwilligers katten wezen vangen, maar dat doe ik nu niet meer.” Ook het raadsel waarom zij nou nog nooit op nummer één heeft gestaan, kan ze niet ontrafelen. “Ik heb ook wel een keer op 69 gestaan. Ach, ik hoef niet zo nodig op één, een plaatsje bij de eerste tien vind ik al mooi. Maar als de lezers mij zo graag op één willen, van mij mag het!” Hoewel ze dus zelf niet zo nodig op de allerhoogste plek van het klassement van de Lijst van Bekende Delftenaren wil staan, zou ze wel een andere vrouw willen nomineren, en wel één die min of meer in hetzelfde vakgebied werkzaam is. “Winanda de la Rambelje van de Vogel- en Egelopvang (vorig jaar op nummer 35 geëindigd, red.) mag het van mij wel worden. We zijn ook tegelijkertijd begonnen. Zij met de vogels, ik met de katten. We hebben ook allebei een lintje. We zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.” 

Volgens Ankie van der Pas, vorig jaar uitgekomen op nummer 17, is er wel een verklaring voor het feit dat er meer mannen dan vrouwen in de top van de lijst staan. “Mannen hebben nog steeds hogere posities in de maatschappij en vrouwen lobbyen niet zo veel voor zichzelf. Vrouwen lobbyen wel voor mannen, maar mannen lobbyen lang niet zo veel voor vrouwen, denk ik. Vrouwen zijn niet zo van de wedstrijd, mannen zijn daarin ‘haniger’. Het blijft gek: als ik optreed met Erwin Beijersbergen wordt er altijd naar hem gebeld met de vraag of wij kunnen. Vroeger werd ik altijd zelf gebeld. Het leuke van lobbyen is om te zien wat er dan uiteindelijk van terecht komt. En het is leuk om Erwin en mij op de kaart te zetten.” Ankie gunt het Truus Feyge dit jaar van harte om nummer één te worden. “Ik heb mijn eerste katje nog van haar gehad. Dat is ruim 25 jaar geleden. Kwam ze daarna nog een visje brengen. Dat vond ik zó lief. Behalve Truus Feyge mogen wat haar betreft ook jazzzangeres Margreet Groenendijk of kunstenares Loes van der Holst winnen.

Kleur in de Top 100
Trude Gerritsma van Boekhandel De Omslag, die vorig jaar op nummer 80 eindigde, zegt niet te lobbyen. Dat verklaart dan misschien ook haar lage notering. “Maar of niet-lobbyen des vrouws is, weet ik niet, hoor.” Na het stellen van de vraag welke vrouw dan dit jaar mogelijk op nummer één zou moeten eindigen, valt er een diepe stilte. “Maar die stilte valt óók als ik een man moest bedenken”, zegt ze er vervolgens snel achteraan. "Weet je, ik ken ook mensen die ik best hoog heb zitten, maar die niet eens in de lijst staan. Iemand die dagelijks boodschappen doet voor de buurvrouw, dat is toch ook al geweldig?” 

Linda Ammerlaan, van De Nieuwe Amateur, kent genoeg vrouwen die hoger op de lijst zouden mogen staan. “Maar ik denk dat wat ze doen niet zo zichtbaar is. Vrouwen als Antoinette Wijffels van Lijm en Cultuur, zangeres Eliza Krul of de architect Jeanne Dekkers mogen hoger staan.” De Top 10 kent voor haar dan ook nauwelijks verrassingen. “De burgervader staat er altijd in, mensen die vaak iets in de krant roepen of de Delftse iconen. Zoals René Steijger die al jarenlang met Westerpop bezig is. Daar mogen we best trots op zijn. Bovendien mis ik de kleur in de lijst. Mensen als de Iraanse dichter/regisseur Syrous Kafaei of Navid Otaredian (eigenaar van een ingenieursbureau en directeur van reïntegratiebedrijf Advexis voor hoogopgeleide allochtonen en oprichter van twee businessclubs die ondernemerschap onder allochtonen bevorderen, red.) zouden in de lijst moeten, net als Lucy Cunningham van Delft Mama.” 

En Ankie van der Pas droomt hardop: “Misschien is het wel wachten op de eerste vrouwelijke burgemeester van Delft. Dan zou het best kunnen zijn dat er een keer een vrouw wint.” (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12