Afbeelding

Nieuwe Kerk wordt gerestaureerd, naar de laatste 2,8 miljoen euro wordt nog gezocht

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 22 |

Wilco Blaak (links) en Wilg van der Wal benadrukken dat de Nieuwe Kerk van grote betekenis is voor Delft.

DELFT – De restauratie van de Nieuwe Kerk is in volle gang. Eind volgend jaar is de kerk weer als nieuw. Die klus kost in totaal 11 miljoen euro. Hiervan moet nog 2,8 miljoen euro worden bijeengebracht.

Het grootste deel is dus al binnen, maar de tijd begint te dringen. Hoofd van de Oude en Nieuwe Kerk Wilco Blaak en Wilg van der Wal, voorzitter van de Stichting Fondsenwerving, gaan ervan uit dat het goed komt. Ze benadrukken dat de Nieuwe Kerk niet zomaar een toeristische trekpleister is. En dat er tijdens de restauratie niet alleen wordt opgeknapt, maar ook veel aan de kerk wordt toegevoegd.


De Nieuwe Kerk trok vorig jaar 211.000 bezoekers. Zij kochten een kaartje om de kerk van binnen te bewonderen. “De laatste acht jaar trekt de Nieuwe Kerk steeds rond de 200.000 bezoekers per jaar”, weet Wilco Blaak. Vorig jaar kwamen daar nog eens 100.000 bezoekers bij die bijvoorbeeld tijdens evenementen of concerten in de kerk kwamen, wat het totaal op ruim 300.000 bezoekers brengt. “Dat is bijzonder in tijden van crisis”, zegt Blaak. Volgens Wilg van der Wal leveren die bezoekers een behoorlijke impuls aan de Delftse economie. Ze bezoeken niet alleen de kerk, maar drinken in de stad een kop koffie op een terras, eten een broodje en gaan nog even wat winkels af.


De kerk wordt daarom zodanig gerestaureerd dat het eeuwenoude gebouw altijd geopend blijft voor bezoekers, momenteel vooral toeristen. Blaak: “We willen dat de kerk in de toekomst meer een plein wordt; een centrale plek in de stad waar van alles wordt gedaan. We gaan daarom niet alleen restaureren, we pakken ook uitbreidingsmogelijkheden mee.” Dat kan geen kwaad, want de kerk heeft momenteel wat beperkingen. “We hebben twee kleine toiletjes en een keukentje van een meter groot. Daardoor kun je hier nauwelijks concerten organiseren.” Deels onder de tuin komt daarom kelder met zaalruimte, toiletten en opslagmogelijkheden.


Ook aan de beleving zal een en ander veranderen. Bezoekers hoeven na de restauratie niet meer via een druk winkeltje de kerk in, maar betreden het gebouw dan via een nieuw hoofdingang die onder ’t orgel doorloopt. Op grijze en grauwe dagen kan momenteel ook in de kerk zelf een sombere sfeer hangen. “Dat gevoel willen we veranderen”, zegt Blaak. “Met ander licht van energiezuinige LED-lampen krijg je een hele andere beleving. Je kunt er bovendien voor kiezen verschillende sferen aan te lichten.”


Gewenst einde
Dagelijks zijn tientallen mannen bezig met de niet kinderachtige restauratie. Om die tot een gewenst einde te brengen is dus nog 2,8 miljoen euro nodig. Elke cent is meer dan welkom. Wie geld doneert, kan hier ook wat voor terug verwachten, geeft Wilg van der Wal aan. Wat dit is, hangt natuurlijk wel af van hoe gul wordt gegeven. “Je kunt bijvoorbeeld een bijeenkomst als De Kracht van Delft in de Nieuwe Kerk organiseren. Of je kunt het mogelijk maken dat een sponsor een diner in de Nieuwe Kerk krijgt”, zegt Van der Wal. Wie kleine bedragen of bijvoorbeeld een baksteen doneert, moet als tegenprestatie denken aan een rondleiding of een gratis beklimming van de toren. Wie interesse heeft om de restauratie van dè toeristische trekpleister van Delft te sponsoren, kan meer informatie vinden op www.facebook.com/OudeenNieuweKerkDelft of de website www.restauratienieuwekerkdelft.nl. Op die website is veel informatie en het laatste nieuws over de restauratie te vinden. Tevens is het hier vanaf volgende week mogelijk om online te doneren. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12