Baanwielrenner Joost van der Burg heeft de Britten als voorbeeld

Algemeen

Joost van der Burg won afgelopen winter het NK wielrennen op de baan. (foto: Marijn Abbenhuijs)

NOOTDORP - Het 17-jarige, Nootdorpse wielertalent Joost van der Burg stond bij de kenners in de regio voornamelijk te boek als wegwielrenner bij het Pijnackerse Restore Cycling. Afgelopen winter verbaasde hij echter vriend en vijand door op de baan een Nederlandse titel en twee nationale zilveren medailles te veroveren.

Hij werd vervolgens bij de Nederlandse selectie gehaald en mocht eind juli zelfs deelnemen aan het EK baanwielrennen in Portugal. Zelf typeert Joost zijn prestaties op de baan als een toevalstreffer. “Ik was vooral een wegwielrenner. De baan leek me ook leuk, dus ben ik het baanwielrennen er afgelopen winter bij gaan doen. Ik nam deel aan een trainingsgroep en reed voor de lol een individuele achtervolging. Ik reed op die discipline een goede tijd en plaatste me voor het NK.” Toch kwam het ook na die achtervolging niet bij hem op zich meer op het baanwielrennen te concentreren. “Ik koos er in eerste instantie voor om geen baanwedstrijden te gaan rijden en wilde niet voor de Nederlandse selectie uitkomen. Ik had geen zin in verplichtingen omtrent het baanwielrennen en wilde mijn focus op de weg houden. Het NK was dan ook mijn eerste officiële baanwedstrijd. Ik werd op dat NK tweede op de individuele achtervolging en tweede op de kilometer. Die prestaties had ik absoluut niet verwacht. Zeker niet op de kilometer, want die had ik nooit eerder gereden.” 

Na zijn opvallende prestaties op het NK begon Joost te beseffen dat er misschien wel een toekomst voor hem was weggelegd in het baanwielrennen. Keuzes tussen de baan en de weg werden onvermijdelijk. Toen Joost besloot zich optimaal voor te bereiden op het NK omnium, een onderdeel van het baanwielrennen waarin verschillende disciplines van de sport moeten worden gereden en daarover een klassement wordt bepaald, moest hij zijn doelen op de weg dan ook even in de ijskast zetten. Het bleek een goede keuze, want Joost won dat NK. 

Door zijn goede prestaties kwam Joost in de nationale baanselectie terecht en wist hij zich te plaatsen voor het EK in Portugal. “Die acht dagen in Portugal waren geweldig. De beleving en professionaliteit die bij zo’n toernooi komen kijken beviel me uitstekend. Acht dagen pasta eten, fietsen en op bed liggen is misschien saai, maar dat heb ik er graag voor over. Al vond ik het wel een beetje jammer dat de coaches het ons verboden gebruik te maken van de zwembaden in ons hotel...” 

Over zijn prestaties op het EK hoefde Joost niet ontevreden te zijn. Op de individuele achtervolging reed hij vier seconde van zijn persoonlijke record af en werd hij dertiende. Op het omnium werd hij elfde. “Ik heb het goed gedaan op het EK. Achteraf heb ik mijn optreden nog wel voor mezelf geëvalueerd en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me teveel heb geconcentreerd op mijn duurvermogen waardoor ik wat explosiviteit tekort kwam. Dat zal ik nu dus gaan meenemen in mijn aanpak.” 

Ondanks het succes op de baan heeft Joost het wielrennen op de weg zeker nog niet uit zijn hoofd gezet. “Ik wil me de komende jaren in beide disciplines blijven ontwikkelen, al zal ik mijn programma wel grotendeels afstemmen op de belangrijke wedstrijden op de baan. Dat ik zo succesvol ben terwijl ik eigenlijk pas zeven maanden baanwielrenner ben, is voor mij een teken dat ik veel potentie heb. Ik rij in December het NK bij de profs en probeer me daar te plaatsen voor het EK voor renners onder de 23 jaar. Het uiteindelijke doel is om de ploegenachtervolging rijden op de Olympische Spelen van 2016 en me vervolgens te ontwikkelen als wegwielrenner. Er zijn genoeg voorbeelden van wielrenners die uit het baanwielrennen komen. Bijna alle goede Britse renners komen uit het baanwielrennen.” 

Joost gaat de wielersport de komende jaren proberen te combineren met een studie civiele techniek aan de TU Delft. “Dat is een grote stap voor mij maar ik heb vertrouwen in mezelf. Het zal geen gemakkelijke opgave worden, maar daar hou ik juist wel van. Gelukkig begrijpen mijn vrienden mijn keuzes en heb ik een vriendin die me steunt.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12