Afbeelding

Symbolische verkoop Nieuwe Kerk is een succes, maar er is nog veel nodig

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 23 |

Pilaren, ramen, vloertegels: je kunt bijna overal symbolisch eigenaar van worden…

DELFT – De Nieuwe Kerk wordt gerestaureerd en dat kost geld. Veel geld. Om de benodigde euro’s in te zamelen werd vorige maand aangekondigd dat de Nieuwe Kerk te koop wordt gezet.


Dat bericht werd goed opgepikt en bereikte veel mensen. Ook tot ver buiten Delft. Uiteraard betrof het een symbolische verkoop. De prikkelende kop ‘Nieuwe Kerk te koop’ was slechts bedoeld om de aandacht te vestigen op waar het wel om ging. Namelijk dat iedereen stukjes kerk kon adopteren. Zo kun je al vanaf 15 euro de trotse bezitter worden van een orgelpijp. Wie symbolisch eigenaar van het grafmonument van Hugo de Groot wil worden, moet dieper in de buidel tasten. Dit kost 10.000 euro. Verder is het mogelijk om bijvoorbeeld vloertegels, ramen of pilaren te adopteren.


Vooraf werd niet veel van de actie verwacht. Nu, een maand later, blijkt het een succes, zegt Wilco Blaak, het hoofd van de Oude en Nieuwe Kerk. “Er was landelijke aandacht voor en we krijgen heel veel reacties en aanvragen vanuit het hele land. Mensen vinden het heel interessant om geld te doneren en daar iets voor terug te krijgen.” Wie een stukje kerk adopteert, is namelijk niet alleen symbolisch eigenaar daarvan, maar krijgt ter bevestiging ook een certificaat. Ook krijgen donateurs een stukje originele daklei. “Die zijn tussen de 100 en 150 jaar oud”, weet Blaak. “Het is dus antiek, maar helaas niet veel waard.” Ook hier gaat het om de symbolische gedachte…

Veel nodig
Vooralsnog ontving de Stichting Fondswerving Restauratie Nieuwe Kerk Delft al veel donaties uit Delft en de regio. Dat ook elders uit het land meer geld binnendruppelt, is mooi. “Want er is dusdanig veel nodig dat we het niet met alleen Delftse donaties redden”, geeft Blaak aan. Om de complete restauratie te bekostigen, is nog zo’n 2,3 miljoen euro nodig. “We zijn nu twee jaar bezig, maar voorlopig nog niet klaar.” Blaak verwacht dat de restauratie tot zeker halverwege het kalenderjaar 2016 zal duren. Tot die tijd blijven hij en vele andere betrokkenen zich hard maken om geld in te zamelen.

Wie z’n steentje wil bijdragen, kan meer informatie vinden op de website www.restauratienieuwekerkdelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12