Afbeelding

Open Dag Vockestaert bomvol leuke activiteiten

Algemeen

Editie: Week 15, Jaargang 23 |

Aad Kester en één van zijn koeien, hier te zien op een archieffoto.

SCHIPLUIDEN – Natuurvereniging Vockestaert organiseert op 18 april de Vockestaertdag, een Open Dag bij verschillende boerderijen in Midden-Delfland. De vereniging, die zich inzet voor het behoud van het open karakter van het boerenlandschap van Midden-Delfland, wil de bezoekers graag laten zien wat zich allemaal op de boerderij afspeelt.

“Het is heel leuk om mensen op de boerderij te ontvangen”, zegt Aad Kester, één van de deelnemende boeren. “Het is mooi om te laten zien dat koeien en schapen een goed leven hebben op de Midden-Delflandse boerderijen. Bovendien is het heel leuk om te zien hoe het proces verloopt van gras, via de koe naar melk. Mensen genieten daarvan. Dat merk ik ook elk jaar als ik in het kader van de Campinadagen mensen op mijn bedrijf mag ontvangen.”
De Open Dag wordt dit jaar voor de tiende keer in successie door Vockestaert georganiseerd. Elk jaar nemen andere bedrijven deel aan het evenement. “De bedrijven liggen op loopafstand van elkaar. We streven ernaar dat mensen zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan reizen. We vragen belangstellenden ook zoveel mogelijk op de fiets te komen. Het is een prachtige rit door het schitterende landschap en op die manier wordt het milieu zo min mogelijk belast. Om 11.00 uur openen Annie Boekestijn, Midden-Delflands burgemeester Arnoud Rodenburg en Delfts wethouder Stefan Brandligt het evenement officieel.”

De locaties liggen allemaal aan de Abtswoude en op elke locatie worden verschillende activiteiten georganiseerd. “Op de boerderij van de familie Knijnenburg wordt een streekmarkt ingericht. In Midden-Delfland worden op veel bedrijven streekproducten gemaakt. Een selectie daarvan is op de boerderij te koop. Bij de familie van Duijnen vertelt historicus Jacques Moerman verhalen van de inwoners van het gebied. Daarnaast verzorgt Esther Huijsman om 12.30 uur en 14.15 uur een half uur boeren yogales voor de kinderen. Op de boerderij van Van der Ende kunnen de bezoekers melkrobots in werk zien, een prachtig staaltje van moderne techniek en laat schaapsherder Arend Slot zien hoe je met een hond alleen de schapen overal kunt krijgen waar de herder dat wil. En dan is er natuurcamping de Grutto waar kinderen boven het kampvuur marshmallows kunnen roosteren. Er wordt een demonstratie eendenmanden maken verzorgt en er kunnen uilenballen worden bekeken. Vanuit Natuurcentrum de Boshoek aan het Bospad 3 in Schiedam kan een wandeling worden gemaakt langs een nieuw aangelegde natuurspeeltuin naar de boerderijen. De route van de wandeling kan ook worden opgehaald bij de stand van natuurvereniging Vockestaert.”

Cees Holtkamp, de bekende Amsterdamse banketbakker met Schipluidense roots, keert voor de gelegenheid terug naar zijn geboortegrond. “Vorige week is verse roomboter gemaakt. Cees gaat daar koekjes van bakken. Je snapt dat we blij zijn dat zo’n bekende Schipluidenaar van de partij is”.

Belangstellenden kunnen tussen 10.00 uur en 16.00 uur terecht op de vijf bedrijven aan de Abtswoude die hun deuren openzetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.vockestaert.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12