Delvenaar in Beeld

Algemeen

Mark van Huystee (42), tekenaar en ontwerper

- Wat ben je hier aan het doen op de Koepoortbrug?
“Ik ben een nieuw stadsgezicht aan het maken.”

- Wat is er nieuw aan?
“Ik rij hier heel vaak langs en ik vind het een mooi stukje waar mensen de stad in komen, maar je kunt hier normaal gesproken niet gaan zitten om een tekening te maken. Omdat de brug nu afgesloten is, kan dat wel. Donderdag en vrijdag kan ik hier nog twee dagen aan werken, daarna gaat ie weer open. De tekening moet dan gewoon af zijn. Ik ben hier daarom al vanaf kwart over negen ’s morgens bezig en ik heb hier ook geluncht. Ik heb geen tijd te verliezen.”

- En ondertussen moet je steeds tekst en uitleg aan passanten geven?
“Ja, er komen steeds mensen langs, maar ik teken bewust door terwijl ik met ze praat. Er komen steeds stratenmakers kijken. Eentje vraagt steeds of ik de kerk niet vergeet. Ik vind dat het leuke van buiten tekenen, dat je je niet isoleert. Je pakt de sfeer van de stad mee en dat verwerk ik in de tekening. Dat is totaal anders dan plaatjes namaken, ik wil niet iets in scene zetten.”

- Heb je van de week nog iets leuks meegemaakt?
“Alle dingen bij elkaar maken het leuk. Dat je buiten bent, iets maakt en dat er constant dingen om je heen gebeuren. Er kwam iemand koffie brengen, een ander maakt een praatje en weer iemand anders kwam vertellen wat hij hier meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er kwam ook iemand langs, daar heb ik in het Engels een heel gesprek mee gevoerd. Na een kwartier zei ik: ‘Spreek je ook Nederlands?’ Bleek het gewoon een Nederlander te zijn, dus toen hebben we in het Nederlands verder gepraat. Later op de dag staat er uiteindelijk tóch een behoorlijke tekening. Dat alles bij elkaar maakt dit tot een leuke dag.”

- Wat is je nieuws van de week?
“Het was voor mij vrij onverwacht dat de brug werd afgesloten. Ik heb daarom al m’n afspraken verzet om hier te kunnen tekenen. Voor het grote nieuws moeten mensen maar op tv kijken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12