Even bellen met ...

Algemeen

Melinda Moor-De Man, vrijwilliger ‘Hond voor de klas’ Jaarlijks worden 150.000 Nederlanders gebeten door honden. Veel daarvan zijn kinderen. Groep 3 van de Mariaschool in Den Hoorn kreeg deze week daarom ‘snuffelcollege’.

- Heb je een goede les gehad?
“Ja, het was harstikke leuk. Vandaag heb ik groep 3a en 3b de tweede les gegeven. De eerste is altijd zonder hond, de tweede en derde met. Het was dus best spannend voor de kinderen, maar ze hadden de volle aandacht en stelden veel vragen. Het mooiste moment was toen een jongetje dat echt bang is voor honden, Boomer toch durfde te aaien. Hij kreeg applaus van de rest van de klas.”

- Is Boomer jouw eigen viervoeter?
“Nee, mijn hond Miss-T is een kleine terrorist. Ze ziet er wel schattig uit, maar ze is helemaal niet lief. Tenminste niet voor anderen. Ze is dus niet geschikt voor deze lessen. Daarom neem ik de honden van een vriendin mee. Zij hebben een gedragstest gedaan, waaruit blijkt dat ze in bijna elke situatie rustig blijven.”

- Wat leer je de kinderen?
“Ik leg ze uit hoe ze een hond moeten benaderen. Eerst vragen aan je vader of moeder en aan het baasje of je ‘m mag aaien. Daarna niet meteen de hond om zijn hals vliegen, maar aan je hand laten ruiken. Als dat goed gaat, kriebel je hem onder de kin en achter het oor. Pas dan kun je hem knuffelen. En als er een hond op je afkomt met kwade bedoelingen ga je staan zoals een boom.”

- Zoals een boom?
“ Ja, voeten stevig op de grond, armen langs je lichaam en de vingers van elke hand tegen elkaar. Je kijkt over de hond heen. Veel kinderen, en volwassenen ook trouwens, doen door de stress juist het tegenovergestelde. Wegrennen, wapperen met de handen, grote ogen opzetten. Niet doen. Dan wil de hond spelen of voelt hij zich bedreigd.”

- Een hondenbeet is vervelend, maar niet levensbedreigend. Waarom zijn deze lessen belangrijk?
“Gebeten worden is inderdaad niet zo erg. Ik ben zelf ook wel eens gebeten. Toch kan het in de belevenis van kinderen dramatisch zijn. “

- Dramatisch?
“Ik begeleid een leerling uit groep 7 die ooit door een hond achterna werd gezeten. Hij heeft daarna nooit meer buiten gespeeld. Bij de gedachte aan een hond staat hij al te trillen. Dat is toch erg! Als hij in groep 3 snuffelcollege had gekregen was hij sneller van z’n angst af geweest. Jonge kinderen kun je namelijk makkelijker omturnen. Kijk, ik vind een hond het mooiste schepsel dat er is, maar ik realiseer me ook dat niet iedereen dat vindt. Door deze lessen kan iedereen ontspannen met honden omgaan.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12