Even bellen met... Gideon Rozendaal, programmeur van Speakers

Algemeen

Als we de deskundigen mogen geloven, wordt Balkan Beats dè muziektrend van 2008. Maar vinden de muziekdeskundigen van de Delftse poptempel dat ook?

- Wat is dat, Balkan Beats?
Balkan beats ken ik voornamelijk als een te boeken DJ-package van Agents After All. De omschrijving is als volgt: Balkan Beats is traditionele gipsymuziek uit Oost- en Zuid-Europa die door de punk- en/of electronische mangel is gehaald. Achter de schermen zijn DJ Tommi, Pizdabolkin en Gusztav al jaren bezig om de grootste feestknallers in hun sets te verwerken. Dan heb je een avond vol Balkan Beats, Eastern Punkgrooves, Russentunes, Gypsyska, Cumbia, Mestizo en Drankliederen. Nu vinden ze het wel eens tijd worden om hun kop boven het maaiveld uit te steken. 

- Is er ergens een voorproefje van te zien of te horen?
Mala Vita is een Delftse band die tegenwoordig veel Balkaninvloeden in z’n muziek heeft. Ze treden tegenwoordig op met Balkan Beats DJ’s. De band is ook initiatiefnemer geweest om een terugkerende avond neer te zetten in Speakers onder de naam ‘Esperanza’. Dat is een avond in het teken van Mestizo, maar ook Balkan. DJ Tommi is de resident DJ van deze avond. Naast Mala Vita is ook L' Chaim een
Delftse band met Balkaninvloeden. Hun muziek omschrijven ze zelf als
’Gipsyklezmerbalkanfanfare.’ 

- Wat doen jullie er verder aan in de programmering?
Zo’n Esperanza-avond is leuk. Die zouden we wel zo’n vier keer per jaar
willen blijven organiseren. 

-Maar wordt Balkan Beats inderdaad dè trend van 2008?
Het heeft al een korte hype gehad in 2007, maar deze heeft niet echt
doorgezet. De naam zelf maakt me ook wel nieuwsgierig, maar wellicht is het uiteindelijk toch te vaag of raar of vreemd voor het grote publiek of is het leuk voor één keer. Het is in ieder geval niet iets dat te vaak moet plaatsvinden, naar mijn mening. Dan gaat het bijzondere ervan af en wordt het alweer te mainstream.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12