Afbeelding

De Zomerschool voor Senioren zorgt tijdens de vakantieperiode voor veel vermaak

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 20 |

Een aantal van de leerlingen van de Zomerschool exposeren hun eigen werk en bewonderen dat van anderen. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – In buurthuis het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef kunnen 55-plussers vanaf vorige week terecht bij de Zomerschool voor Senioren. Deelnemers aan deze school kunnen op maandag, woensdag en donderdag de hele dag terecht voor allerhande activiteiten.

De Zomerschool voor Senioren is een initiatief van Stichting Samenwerkende Bonden voor Ouderen. Jetty van der Graaf is de drijvende kracht achter het concept. “We doen dit nu voor het derde jaar achtereen en het loopt hartstikke goed”, vertelt ze. “Het idee kwam toen ik een aantal jaar geleden met een collega van de Katholieke Bond voor Ouderen naar Brabant ging voor een themadag. Ter plekke bleek er een zomerschool te zijn en mijn collega zei dat we dat in Delft ook wel konden doen.”

En dus gingen de dames ermee aan de slag. In de zomer van 2010 waren er zes bijeenkomsten in drie weken, inmiddels zijn dat er negen, of tien zelfs. “Want naar ons uitstapje naar het Gemaal de Hooge Boezem en Kaasboerderij De Twee Hoeven in Haastrecht kunnen maar veertig mensen mee. Daarom hebben we besloten om dit uitstapje twee keer aan te bieden, zodat er meer mensen mee kunnen. En dan nog moeten we mensen teleurstellen”, vertelt Van der Graaf.

De excursie is slechts een kleine greep uit de vele activiteiten die voor de Zomerschool worden georganiseerd. Ze worden met zorg geselecteerd. “Gedurende het jaar houden we onze ogen en oren goed open”, vertelt Van der Graaf. “Als er ideeën zijn die ons leuk lijken, onthouden we die en bespreken we die met elkaar. Zo komen we uiteindelijk tot een programma.” En het programma is erg afwisselend. “We hebben altijd twee beweegmiddagen in het programma; dit jaar gaan we koersballen en jeu de boulen. Daarnaast zijn er ook lezingen waaraan een excursie gekoppeld is, creatieve workshops en excursies. De lezingen worden dit jaar verzorgd door Huub Mizee, weerman van TV West, Freek van der Akker van Museumschip De Delft en mevrouw Van der Meer, die alles over de Oude en Nieuwe Kerk weet te vertellen.

Bij elkaar, schat Van der Graaf, komen er over de gehele drie weken genomen zo’n vijfhonderd senioren naar buurthuis Het Buitenhuis, waarvan ongeveer een tiental het complete programma bezoekt. “Het overgrote deel van de bezoekers is de zeventig al gepasseerd. Wel is er dit jaar onder de bezoekers iemand die net vijftig geworden is.” Voor die mensen kunnen we, doordat de sprekers en mensen die workshops geven heel lage tarieven rekenen, een breed en educatief programma opzetten.”

Op maandagmiddag staat het mozaïeken op het programma. Op deze activiteit zijn uitsluitend dames afgekomen. Zij versieren waxinelichtjeshouders en schalen met mozaïeksteentjes. En met succes. Uiteindelijk worden de eindresultaten uitgestald op de biljarttafel van buurthuis Het Buitenhuis. De dames bewonderen elkaars resultaten en complimenteren elkaar met het werk.

Yvon van Rijt (77) en Els Barendregt (71) hebben het duidelijk naar de zin. Zij hebben al aan verschillende activiteiten deelgenomen en dat is goed bevallen. “Voor mij is het de eerste keer dat ik aan de Zomerschool meedoe”, vertelt mevrouw Van Rijt. “En het bevalt me hier prima.” Mevrouw Barendregt is geen nieuwkomer. “Ik ben hier vanaf de eerste keer bij geweest. Naar sommige programmaonderdelen ga ik in mijn eentje; bij anderen gaat mijn man ook mee. Ik moet zeggen dat ik heel veel respect heb voor de organisatie en alle vrijwilligers die de Zomerschool mogelijk maken. En het leuke is dat ik hier aan activiteiten deelneem, die ik ook met mijn kleindochter kan gaan ondernemen.”

Het mozaïeken valt in de smaak bij de dames. “Maar ook het taarten opmaken en bloemschikken van vorige week beviel erg goed”, zegt Yvon van Rijt. “Het enige jammere is dat er vandaag geen mannen bij zijn.” “Maar dat doen ze helemaal zelf”, valt Els Barendregt haar in de reden. “Ze mogen er gewoon bij zijn. Vorig jaar kwam hier tijdens de creamiddag iemand die modelvliegtuigen bouwt. Al die mannen waren enthousiast!” Ook de dames steken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Het is toch prachtig dat je voor weinig geld zo’n leuk programma hebt. Op die manier komen de oudere mensen ook buiten de deur en dat is altijd goed”, vindt Yvon van Rijt.

Dat deelnemers aan de Zomerschool maar een lage eigen bijdrage hoeven te leveren, komt doordat de organisatie financieel gesteund wordt door de Gemeente Delft en Fonds 1818. “Daarnaast worden we ontzettend goed gefaciliteerd door Breed Welzijn Delft”, laat Hetty van der Graaf weten. “We mogen van het buurthuis gebruik maken en er staat continu iemand paraat voor ons.”

De Delftse Zomerschool voor Senioren is niet het enige initiatief waar Van der Graaf en de overige organisatoren en vrijwilligers zich voor inzetten. “In december organiseren we namelijk ook nog een week lang activiteiten voor senioren. Dat hebben we afgelopen jaar voor het eerst gedaan en daar gaan we ook dit jaar mee verder.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12