Afbeelding

Delftse Schie gaat op de schop

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 22 |

Op de Delftse Schie is bij het bedrijventerrein Schieweg nauwelijks ruimte voor schepen om te passeren.

DELFT – De Delftse Schie wordt komend jaar verbreed om de scheepvaart te verbeteren. Deze week starten de eerste voorbereidende onderzoeken, de schop gaat waarschijnlijk pas in 2015 de grond in.

Fietsers langs de Schiekade bij het bedrijventerrein Schieweg-Zuid zullen vanaf deze week tijdelijk worden omgeleid van hun vertrouwde route langs het water. Langs de westelijke oever van de Delftse Schie zullen tot eind mei verschillende bodemonderzoeken plaatsvinden. Het is een voorproefje van de plannen van de Provincie Zuid-Holland. Volgend jaar wil de provincie de kade over een lengte van zo'n 700 meter afgraven met als doel het vaarwater verbreden.

De Delftse Schie vernauwt zich op deze locatie zichtbaar, tot een breedte van 20 en 25 meter. Voor grote schepen die elkaar passeren wordt het vaarwater dan al snel te nauw. Om de doorvaart te verbeteren wordt komend jaar een strook van ruim tien meter tussen het bedrijfsterrein en het water afgegraven. De vaargeul moet uiteindelijk bijna 35 meter breed worden.

De provincie laat weten dat de westelijke oever in mei door verschillende bedrijven zal worden onderzocht op de aanwezigheid van archeologische bodemschatten, milieuvervuiling en zelfs op niet gesprongen explosieven. Dit in verband met de aanwezigheid van een zogenaamde tankwal, een bouwwerk langs het fietspad afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Indien de bodemonderzoekers geen bijzondere vondsten aantreffen verwacht de provincie begin 2015 met de graafwerkzaamheden te zullen starten. Het fietspad en ook de tankwal zullen blijven bestaan en worden verplaatst.

Wel is nog onduidelijk hoe de provincie het kappen van de aanwezige populieren en het afgraven van de groene zone wil gaan compenseren. Het bestemmingsplan van Delft schrijft nadrukkelijk voor dat het verdwijnen van een ecologische zone 'gecompenseerd moet worden'. De provincie laat bij navraag echter weten enkel de intentie te hebben om 'het gebied zoveel mogelijk hetzelfde te houden en tegelijkertijd de vaarweg te verbreden'.

De Gemeente Delft koestert nog altijd ambitieuze plannen om het bedrijventerrein aan de Delftse Schie verder te ontwikkelen. Zo pleit de Gemeente al jarenlang voor de aanleg van een nieuwe brug, de Faradaybrug, die de bedrijfsterreinen aan beide zijden van het water moet verbinden. Ook wil de Gemeente laten onderzoeken of een nieuwe binnenhaven in het bedrijventerrein aangelegd zou kunnen worden. Tot op heden geeft de Provincie maar weinig gehoor aan de verzoeken uit Delft. In de jongste plannen van de provincie voor komende jaren worden beide projecten niet eens genoemd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12