Afbeelding

Echtpaar voor de vierde keer in strijd met gemeente om onnodige bomenkap te voorkomen

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

De toekomst van de populieren aan het Kerstanjepad is onzeker. (foto: Martijn Linthorst)

DELFT – Torsten en Yulia Gerhardt kregen van de Gemeente Delft een aantal strenge bouwvoorschriften voorgeschoteld toen zij in het groene lint langs het Kerstanjepad wilden gaan wonen. “Terecht”, vindt Torsten, “want met de natuur moet je zorgvuldig omspringen.”

Des te groter is hun verbazing nu blijkt dat de Gemeente Delft 39 monumentale populieren in één keer wil kappen. “De gemeente wil een probleem aanpakken dat voor de helft niet bestaat”, legt Torsten uit. “Het Kerstanjepad ligt op een dijk en voor bomen op een dijk bestaan voorschriften. Zo moet een boom 4,10 meter van de waterkant staan omdat - als een boom omwaait - een gat in de dijk kan ontstaan. Een goede regel. Voor wat betreft de situatie aan het Kerstanjepad blijkt dat voor- en achteraan het pad een paar bomen inderdaad op 3,10 meter staat en de overige bomen staan in een boog tot een afstand van meer dan vijf meter. Er bestaat uit veiligheidsoverwegingen dus geen enkele reden om alle bomen te kappen, mede gelet op het feit dat in de bomen een aantal beschermde diersoorten, waaronder de gewone dwergvleermuizen huizen. Bovendien is de urgentie blijkbaar niet erg groot, want de huidige situatie is al vanaf 2005 bekend en sinds die tijd is er niets aan gedaan.”


Gerhardt ergert zich ook aan, zoals hij het noemt, de onwetendheid van de ambtenaren. “Toen we vroegen wanneer een boom op een veilige plek staat moesten de ambtenaren bekennen dat ze dat niet wisten. Toen we ze adviseerden om contact op te nemen met het hoogheemraadschap, lieten ze weten dat ze dat, om welke onduidelijke reden, niet mochten. Vervolgens heeft mijn vrouw er twee mailtjes aan gewaagd en toen hadden we het antwoord; vier meter en tien centimeter.”


De gemeente heeft inmiddels voor de vierde keer een vergunning aangevraagd en ook deze keer zal Yulia Gerhardt bezwaar aantekenen. “De gemeente moet eerst serieus naar alternatieven kijken. Met de botte bijl alle bomen omhakken en twee jaar later nieuwe aanplanten, zoals in de eerste vergunningaanvraag werd gesteld, kan gewoon niet omdat daarmee de woonplaats van beschermde diersoorten wordt vernietigd. Een goed alternatief zou zijn om de helft van de bomen om te hakken en meteen nieuwe bomen te planten om vervolgens een jaar of vier later de rest van de bomen te vervangen. Op die manier breng je zo min mogelijk schade aan aan de woonplaats van de dieren. Overigens wordt de kwaliteit van de vergunningaanvragen wel steeds beter en komt de gemeente steeds meer in de buurt van de oplossingen die wij voor ogen hebben.” Navraag bij de gemeente leverde - vanwege de te korte beantwoordingstermijn - vooralsnog geen antwoorden op.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12