Afbeelding

Het rustige dorp Den Hoorn blijft rustig, mede dankzij Buurtpreventie

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

De buurtpreventen en burgemeester Arnoud Rodenburg (centraal) zijn blij met de nieuwe jassen.

DEN HOORN – Buurtpreventie Den Hoorn kijkt tevreden terug op het eerste jaar. Het is moeilijk meetbaar in hoeverre ze criminaliteit hebben voorkomen, maar het gevoel is goed.


Dat bleek ook afgelopen donderdagavond, toen de hele club bijeen kwam in De Hoornbloem. De vrijwilligers kregen een weerbaarheidtraining en rode en herkenbare jassen waarmee ze voortaan door het dorp kunnen surveilleren. Dat deden de bijna vijftig vrijwilligers van Buurtpreventie Den Hoorn ook afgelopen jaar volop. “Elke doordeweeks dag, op tijden waarvan wij denken dat het nodig is, lopen er altijd wel vrijwilligers op straat”, vertelt Jan van Vuuren, één van de initiatiefnemers en secretaris van Buurtpreventie Den Hoorn. Ook ’s avonds en in het weekend bewaken surveillerende dorpsbewoners hun eigen dorp. Dat heeft overigens nog niet tot spannende achtervolgingen of aanhoudingen geleid. “Het is moeilijk om een inschatting te maken van wat het oplevert. Je weet niet of - als we dit niet zouden doen - er meer zou worden ingebroken. We hebben in elk geval het gevoel dat er minder is gebeurd omdat we ons laten zien. Den Hoorn kent sowieso lage misdaadcijfers. We zijn gezegend met zo’n rustige gemeente. We koesteren de illusie dat dit mede zo is dankzij onze rondjes.”


Hoe dan ook: de vrijwilligers en veel andere bewoners in Den Hoorn blij met de buurtpreventen. “Ik heb er nog geen negatief woord erover gehoord. Ik sprak laatste een oude dame, die vond het fantastisch dat we dit doen. Ze durfde nu weer naar buiten. Dat stimuleert ons en geeft ons het gevoel dat we op de goede route zitten en hiermee verder moeten gaan.”

Raam open
Tijdens die rondjes zijn ze overigens niet alleen op zoek naar verdachte types of zaken. “We kijken bijvoorbeeld ook of mensen hun raam open hebben staan of een sleutelbos in de deur hebben laten zitten.” Is dat het geval, dan spreken de preventen de betreffende bewoner aan of doen ze een briefje in de brievenbus. Het vrijwilligerswerk gaat Jan van Vuuren en de andere buurtpreventen nog niet vervelen. Integendeel. “Het rare is dat hoe vaker je rondloopt, hoe meer dingen en plekken je ziet waarvan je voorheen niet wist dat ze er waren. We lopen door het hele dorp. Dat blijkt best groot te zijn geworden. Gelukkig hebben we buurtpreventiefietsen, voor als we echt de buitengebieden in gaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12