Afbeelding

De nieuwe Nachtburgemeester is een ambassadeur die de mensen naar de stad weet te trekken, vinden de stamgasten van café Het Rieten Ma

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 20 |

Willem Breemer, Dries Bongaards, Richard Hardorff en Shirley Rozenburg hebben al heel wat suggesties voor wie de nieuwe Nachtburgemeester kan worden. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – Delft is op zoek naar een nieuwe Nachtburgemeester. Anna Krul haar ambtstermijn loopt aanstaande januari na twee jaar af. Daarom gaat de krant Delft op Zondag de komende weken kroegje-in, kroegje-uit om te peilen wat de stamgasten van de nieuwe Nachtburgemeester verwachten.

Dit keer liepen we binnen bij café Het Rieten Mandje aan de Nieuwe Langendijk. Als we binnenstappen, is het gezellig druk aan de bar van barman Dries Bongaards. Dat was exact een jaar geleden wel anders. Toen werd het café op last van burgemeester Verkerk gesloten omdat er sprake zou zijn van overlast en er vermoedens van drugsgebruik waren. Een inval leverde echter niets op.

Na de inval besteedde de huidige nachtburgemeester Anna Krul in haar column in de krant Delft op Zondag aandacht aan het voorval. “Maar daar waren we niet blij mee. Ze schreef dat ‘die mensen toch ook ergens naartoe moeten om een biertje te drinken’”, vertelt stamgast Willem Rowes. “Dan vraag ik me toch af wat voor mensen wij dan zijn.”

De vaste klanten van het café vinden het ambt van Nachtburgemeester een symbolische functie. “Ik vind dat de nieuwe Nachtburgemeester meer een ambassadeur van de stad is”, zegt Richard Hardorff. “Ik ken René Bom, die hetzelfde ambt in Den Haag bekleedt, goed. Hij is echt een ambassadeur van de stad. Overdag leidt hij toeristen rond en is hij in de stad te vinden. Dat vind ik belangrijk, want ‘s nachts in de kroeg zitten kan iedereen wel. Het is de bedoeling dat zo iemand de mensen naar de stad toe trekt.” “Daarbij is het belangrijk dat áls je ‘s nachts in de stad bent, dat je wel de verschillende kroegen afloopt en je niet beperkt tot de kroegen waar je toch al regelmatig zit”, vindt Willem Breemer.

De vaste klanten van het café hebben zelf wel enige ideeën over wie het ereambt de komende twee jaar op zich zou mogen nemen. “Ik heb mijn stem al aan Peter Smit gegeven”, zegt eigenares Shirley Roozenburg. “Hij heeft er vooral zelf heel veel zin in”, zegt barman Dries Bongaards. “Maar ik denk ook wel dat hij het kan. Hij is bekend in de Delftse horeca, heeft altijd wel wat te vertellen en daarbij zit vaak ook wel wat zinnigs. Het is zelfs een keer gebeurd dat er hier een stel ruzie aan het maken was, dat hij met hen praatte en dat ze niet veel later weer gearmd het café uitliepen. Maar de Nachtburgemeester is natuurlijk geen wijkagent.” Een andere naam die valt is die van René Steijger, organisator van Westerpop. “Het is inderdaad iemand die zijn woordje wel klaar heeft en hij heeft veel connecties”, vindt Willem Rowes. “Hij is mijn schoonzoon”, vertelt Willem Breemer. “En ik weet ook zeker dat hij het wel zou kunnen, maar in het organiseren van Westerpop gaat zoveel tijd zitten, dat ik me niet voor kan stellen dat hij de tijd heeft om Nachtburgemeester te worden.”

De krant Delft op Zondag van vorig weekend wordt erbij gehaald en al snel wordt Leo Quack herkend op de foto. “Ook híj zou een goede kandidaat zijn”, is het unanieme commentaar van de aanwezigen. “Hij is een echte horecaman, kent iedereen en heeft in het verleden zijn best gedaan om meer mensen naar de stad te krijgen. Zo heeft hij zich met het jazz- en bluesfestival altijd ingezet, is Koninginnedag bij De Oude Jan nog altijd een feest en is hij degene die begonnen is met het voetvolley-toernooi dat tegenwoordig op de Markt wordt gehouden. Daarnaast is hij vaak in de stad te vinden”, merkt Willem Breemer op. “Dat vind ik ook iets dat wel iets dat bij een Nachtburgemeester hoort”, voegt Willem Rowes toe. “Hij hoeft niet zozeer zelf van alles te organiseren, als hij de partijen maar bij elkaar weet te brengen die wel dingen willen organiseren, zodat er meer leven in de stad is.” Ook Tom Wagemans wordt door de stamgasten als kandidaat genoemd. “Want dat is ook een graag geziene gast in Delft en hij heeft wel wat te vertellen ook”, zegt Willem Breemer.

Richard Hardorff besluit het gesprek met een profielschets van zijn ideale Nachtburgemeester. “In Den Haag zie je dat René Bom zijn taak uiterst serieus neemt. Het is een dagtaak en daarom denk ik dat het ambt het best ingevuld kan worden door een gepensioneerde horecaman die er al zijn tijd in steekt. Daarbij is René iemand die in jaren heel wat respect heeft opgebouwd en dit zou in Delft ook zo moeten zijn. Ten slotte is de termijn van twee jaar te kort, want je kunt er volgens mij niet echt resultaten in boeken. Een langere periode zou wat mij betreft beter zijn.” (AdW)

Na twee jaar regeren zit de eerste ambtstermijn van Nachtburgemeester Anna Krul er aanstaande januari op. Eind dit jaar krijgen de lezers van de krant Delft op Zondag de mogelijkheid om op hun favoriete kandidaat te stemmen. Voor het zover is, kunnen de lezers kandidaten aandragen. De vijf personen die het meest genoemd zijn, doen mee met de verkiezing. Als de naam van Anna Krul voldoende wordt genoemd, kan zij natuurlijk ook op deze lijst voorkomen. De nieuwe Nachtburgemeester wordt op maandagavond 28 januari 2013 bekendgemaakt in Belgisch Bier Café Belvédère. De presentatie van de avond is in handen van Joost Verhoeff. Heeft u een mening over wie een geschikte Nachtburgemeester zou zijn, dan kunt u zijn of haar naam mailen naar redactie@delftopzondag.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12