Delft de komende vier jaar: straf bezuinigen, maar ook vrolijk investeren

Algemeen

De Gemeente gaat de komende jaren enkele buurthuizen sluiten. Jongerencentrum Wippolder ís vorige week al gesloten, maar om heel andere redenen.

DELFT – Terwijl de landelijke politiek zich nog aan het bezinnen is op de plannen voor de komende jaren, is het stadsbestuur er al uit. Vorige week vrijdag presenteerde het nieuwe College van B en W de plannen voor de komende vier jaar.

Dat deden ze met het Bestuursprogramma 2011-2014 en de bijbehorende programmabegroting. Kort samengevat wil Delft de komende jaren bezuinigen, hervormen èn blijven investeren. In het 25 pagina’s tellende Bestuursprogramma is vrij gedetailleerd beschreven wat de komende jaren op elk beleidsgebied gaat gebeuren. Allereerst moet er bezuinigd worden. En hoe. In totaal moet er de komende vier jaar 30 miljoen euro bezuinigd worden. Het was voor het College geen makkelijke taak om dat voor elkaar te krijgen. Of, zoals Wethouder van Financiën Lucas Vokurka het vrijdag verwoordde: “Het is leuker om wethouder te zijn als de miljoenen door de Delftse grachten stromen.” 

Hoewel hij niet in termen van ‘slachtoffers’ wil spreken, vallen er bijvoorbeeld klappen in de culturele hoek en de ambtenarij. Zo wordt de komende periode nog maar de helft van de vrijgekomen vacatures voor ambtenaren ingevuld. Verder wordt bezuinigd door beleid en uitvoering te versoberen, projecten uit te stellen, geld slimmer en efficiënter in te zetten en keuzes te maken daar waar die het minst pijn doen. De gevolgen zullen volgens het nieuwe stadsbestuur merkbaar zijn. Het onderhoud van openbaar groen wordt aangepast, enkele buurthuizen sluiten en er gaat minder geld naar culturele instellingen. Welke buurthuizen hun deuren moet sluiten, is nog niet bekend. “Daar gaan we goed naar kijken”, licht Vokurka toe. “We gaan ervoor zorgen dat de voorzieningen op peil blijven. We moeten per wijk kijken of we accommodaties kunnen krijgen die multifunctioneel inzetbaar zijn.” 

Met de roep vanuit de oppositie om te bezuinigen op de bouw van een nieuw Stadskantoor (geschatte kosten: 80 miljoen euro, red.), is weinig gedaan. “Dit College gaat nog helemaal voor het nieuwe Stadskantoor”, zegt Vokurka. “De Gemeente heeft nu nog op zes verschillende locaties huisvesting, dat is inefficiënt en niet passend binnen de visie die we hebben. Straks hebben we één centrale plek waar de ambtenaren huizen en waar burgers met al hun vragen terecht kunnen. Dat is een beetje Overheid 2.0, dus.”

Investeren
Hoewel er dus minder geld is, blijft de Gemeente ook investeren. Bijvoorbeeld in de stad, in werk, in bereikbaarheid en in mensen. Voor deze extra impulsen maakt het College eenmalig een bedrag van 6 miljoen euro vrij en een structureel bedrag dat vanaf 2012 jaarlijks oploopt met 1 miljoen euro. Delft investeert de komende vier jaar in de economie. Verder maakt de Gemeente geld vrij voor beginnende ondernemers en investeert ze in groene en duurzame werkgelegenheid. Het College trekt bovendien extra geld uit voor de toegankelijkheid van de binnenstad, de bereikbaarheid van Delft en fietsvoorzieningen. Met nieuwe themaweekenden versterkt Delft volgens het College het cultuuraanbod. De burger wordt zo veel mogelijk ontzien, benadrukken Burgemeester en Wethouders. De gemeentelijke tarieven voor onroerende zaakbelasting, reinigingsrecht en rioolheffing stijgen daarom met 1,5 procent, conform de consumentenprijsindex van het Centraal Planbureau. 

De plannen van het nieuwe stadsbestuur zijn in het Bestuursprogramma 2011-2014 duidelijk in woord en beeld gebracht. Het is overigens niet zo dat deze plannen nu meteen definitief zijn. Vokurka: “Het is een dynamisch Bestuursprogramma. Stel dat we een meevaller gaan krijgen, dan kunnen we onze doelen bijstellen. Het is bovendien een plan voor de komende vier jaar, de wereld kan in die tijd veranderen. Laten we daarom vooral de samenwerking opzoeken. Elke inbreng is welkom.” 

Ook burgers, bedrijven en instellingen kunnen hun zegje nog doen. De Commissie Algemeen houdt daarom maandag 4 oktober om 20.00 uur in de Raadszaal van het Stadhuis een extra inspraakavond om Delftenaren de kans te geven te reageren op de begrotingsplannen van het College van B en W. De Raadsfracties kunnen die reacties gebruiken bij het bepalen van hun standpunt over de voorstellen van het College. De Gemeenteraad neemt namelijk in de begrotingsvergadering van 4 november a.s. een besluit over deze plannen. De Raad kan dan besluiten om voorstellen uit de begroting te wijzigen. Dat er waarschijnlijk nog heel wat discussie zal volgen, blijkt wel uit de eerste reacties van alle Delftse politieke partijen. Meer hierover valt elders op deze website te lezen. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12