Daklozen worden met Mexicaanse maaltijd en alcoholvrije cocktails extra in de watten gelegd

Algemeen

Ciro heeft bij het lopend buffet genoeg te kiezen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Delftse dak- en thuislozen werden maandagmiddag getrakteerd op een heerlijke maaltijd.

In de dagopvang aan de Surinamestraat kookten werknemers van de Sociale Dienst een Mexicaanse maaltijd voor ze die niet veel onderdeed voor het gemiddelde gerecht in een echt restaurant. Deze gemeentelijke traktatie was er één in het kader van de ‘Week tegen Armoede’, die afgelopen week plaatsvond. Tijdens die week is van alles georganiseerd om mensen die het minder breed hebben in het zonnetje te zetten èn aandacht te vragen voor hun situatie.

Marcel geniet maandag zichtbaar van z’n maaltijd, maar legt direct zijn bestek neer als hem naar de kwaliteit van het eten wordt gevraagd. “Het is heerlijk. Maar het eten is hier altijd goed hoor.” Hij vindt het goed dat er in Delft iets als een Week tegen Armoede bestaat. “Niemand kiest ervoor om minder te besteden te hebben. Het is goed dat er deze week meer aandacht voor die groep mensen is. Het is belangrijk dat bij anderen de ogen worden geopend. Er zijn echt veel mensen in de samenleving die altijd op de kleintjes moeten letten en nooit iets extra’s kunnen doen.” Hij vindt het daarom ‘heel fijn’ dat er in Delft instellingen zijn zoals PerspeKtief, de Voedselbank en de Non-Food Bank.

Vandaag krijgen ze een extraatje van de mensen van de Sociale Dienst, die zich in de keuken uitsloven om de dak- en thuislozen de lekkerste gerechten voor te schotelen. Dat doen ze dit jaar alweer voor de vierde keer. Marthy de Vries is normaal gesproken projectmedewerker op het Werkplein, maar in de Surinamestraat heeft ze nu de zorg over de pasteitjes, de empanada’s en de taco’s. Dat vindt ze ‘hartstikke leuk om te doen’. Want: “Het is hier heel gezellig. We stonden net met z’n elven op een kluitje in de keuken, maar het ging eigenlijk superflitsend.” Terwijl De Vries van haar eigen kookkunsten geniet, vertelt ze over de zestien verschillende gerechten van vandaag, die door haar collega Eelco zijn samengesteld. “Zoals de alcoholvrije cocktail. Ik vind het leuk om hier een keertje te komen en ik vind het nog leuker dat ik iets voor de mensen hier kan betekenen.” De Week tegen Armoede vindt ze een prima initiatief. “Zeker voor mensen die de weg niet weten. Het is goed om regelingen onder de aandacht te brengen die hen kunnen helpen, bijvoorbeeld op het gebied van schuldhulpverlening of bijzondere hulpverlening. En ik vind het gewoon mooi dat juist díe mensen deze week iets extra’s krijgen.”

Ciro vindt dat er vandaag heerlijk voor hem en de andere cliënten van PerspeKtief is gekookt. Hij komt nu zo’n drie maanden bij de dagopvang voor dak- en thuislozen en hij is erg blij dat zoiets in Delft bestaat. “Het gaat weer goed met me”, vertelt Ciro. Hij hoopt dat zijn vier kinderen deze boodschap mee zullen krijgen. “Door de steun die je hier krijgt leer je weer om structuur en discipline te krijgen. Omdat ik vaak de bodem heb geraakt leer ik kleinere dingen, zoals het eten van vandaag, weer waarderen. Dat maakt het leven wat mooier.”(JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12