Dubbel Delft... zondag 18 maart

Algemeen

Rond 1960 werd er in de polders ten zuidwesten van de stad flink gebouwd. De Bijlenbuurt, achter de Hooikade, behoorde tot die tijd tot de rand van de stad. Delft had behoefte aan uitbreiding en dat kon het beste aan die kant van de stad.

Voorhof, Buitenhof en Tanthof waren de namen die de stedenbouwkundigen Van Embden en Froger op hun bouwtekeningen zetten. De toevoeging ‘Hof’ werd gebruikt omdat dit gebruikelijk was in deze omgeving, zoals bijvoorbeeld ‘Hof van Delft’. ‘Voor’ en ‘Buiten’ slaan op de volgorde gezien vanuit de oude stad. De wijk Voorhof werd in twee delen genoemd: Voorhof 1 en Voorhof 2. Voorhof 1 is het deel vanaf de Westlandseweg richting Delflandplein. De belangrijkste straten daar zijn Poptahof Noord en Poptahof Zuid. 

En dus werd de hele wijk, en soms zelfs álle nieuwbouw in de polder, al snel ‘Poptahof’ genoemd. Ook het deel ten oosten van de Papsouwselaan rekent men tot de Voorhof. Officieel heette het ‘Uitbreidingsplan Slachthuisweg-Oost’. Het grootste deel van de straatnamen is daar ontleend aan de Romeinse en Griekse mythologie. Types als Mercurius en Hermes, hoewel die laatste het niet redde qua straatnaam aangezien men liever staatsman Troelstra wilde eren. 

Dus werd de Hermeslaan veranderd in Troelstralaan. Voorhof 2 is gebouwd op grond die oorspronkelijk behoorde aan Schipluiden en op 1 februari bij Delft werd gevoegd. In dit deel van Voorhof zijn de straten vernoemd naar Nederlandstalige letterkundigen. Mensen als Aart van der Leeuw, Jacques Perk en Dirk Koster. De hoofdverkeersader is de Voorhofdreef. Zoals de linkerfoto laat zien was dit ooit een kale, ongezellige weg. Bijna vijftig jaar later is het een volwassen groene zone in een wijk waar hoog- en laagbouw elkaar afwisselen. Een wijk ook waar je koop- en huurwoningen vindt, zowel voor de kleine als de meer gevulde beurs. Met diverse aanpassingen, onder andere rond de Poptahof, de Papsouwselaan, winkelcentrum In de Hoven en het Delflandplein is de leefbaarheid de laatste jaren flink opgepoetst.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12