Afbeelding

Girlsday 2012 zorgt voor enthousiaste techniek studenten

Algemeen

De jongens van RPP geven de techniekmeiden de dag van hun leven (foto: Mariska van Vondelen)

DELFT – Donderdag 26 april openden Maaike van Vondelen en Zanna Verheij als volleerde lassers de Girlsdag 2012 bij metaalbedrijf RPP (Reurings Precisie Plaatwerk) in Delfgauw. Groepjes meisjes kregen uitleg over de werkzaamheden bij het bedrijf. Gehuld in rode bedrijfspolo’s zwierven ze langs de machines en luisterden ze naar de uitleg van de metaalbewerkers. De interesse is gewekt, dat is zeker.

VHTO, het landelijk expertisebureau voor meisjes/vrouwen en beta/techniek, organiseerde de dag. Aad Reuring van RPP zet graag zijn bedrijfsdeuren, zodat jongeren enthousiast gemaakt worden voor het werk in technische bedrijven. “Zo’n meidendag is natuurlijk heel erg goed om te doen. Meisjes en vrouwen zijn zeer geschikt voor het werken als lasser. Ze hebben namelijk een fijnere motoriek en kunnen zich beter concentreren op één ding.” De 11-jarige Maaike van Vondelen die samen met haar leeftijdsgenote Zanna Verheij de Girlsday 2012 opent door te lassen, beaamt dit. Met name het concentreren op een laspunt vindt zij het meest interessante aan het vak lassen. In de afgelopen weken heeft ze een paar uur lasles gekregen van Leon Kolfers van RPP en dat vond ze heel leuk. “Ook de laskap die we op hebben is techniek. Die kan je namelijk uit en aan zetten, zodat je ook als je de kap op hebt even om je heen kan kijken.” De meiden zijn gevraagd om deze dag te openen en dat is best spannend, want ze worden omringd door tal van fotografen en een cameraploeg. Iedereen wil weten wat ze van het vak techniek vinden. “Eigenlijk weet ik nog niet zo goed welke studie ik ga kiezen, waarschijnlijk geen techniek. Maar ik vind het wel heel erg leuk dat ik kan lassen,” zegt Maaike met een grote glimlach.

In de bedrijfshal lopen diverse groepen meisjes van het Stanislascollege. Ze zijn te herkennen aan hun rode RPP-poloshirts. Jongens die bij het bedrijf werken leiden de meisjes rond en vertellen over hun werk. Geïnteresseerd luisteren de meisjes en durven ook af en toe een vraag te stellen. De mannen proberen nog een beetje te werken, maar het is duidelijk een hele andere werkdag dan normaal. Ze lachen, voelen zich een beetje ongemakkelijk, proberen de groepjes bij elkaar te houden. Aan alles is te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft. En ze krijgen het ook nog voor elkaar dat de meisjes een voetje voor een klok lassen. Die klok nemen ze allemaal trots mee naar huis. Het elektrisch uurwerkje hebben ze er namelijk ook zelf ingezet.

Werken in de techniek kan ook achter de computer. Timo (21) die op de werkvoorbereiding werkt, zet een tekening in een tekenprogramma op de computer. “Werken in de techniek betekent dat je in aanraking komt met een innovatieve bedrijfstak. Je moet ook wel een beetje creatief zijn.” Aad Reurings. “De computer is een wezenlijk onderdeel van ons werk. In onze branche is het werk enorm veranderd. Vroeger moest je eerst alle kneepjes van het vak kennen, tegenwoordig is het vooral belangrijk dat je goed met computers overweg kan. Die liefde voor het vak en de vakkennis leren de jongeren bij ons op de werkvloer. En dan komen de diploma’s haast vanzelf.” Daar is Peter (21) een voorbeeld van. Hij is inmiddels gediplomeerd lasser en bankwerker en heeft het vak in het bedrijf geleerd. “In mijn werk is geduld en gevoel voor precisie belangrijk. Ik zie niet in waarom meisjes dit werk niet zouden kunnen doen.”

Locatiedirecteur van het Stanislas College Krakeelpolderweg Henrique Dekkers: “Jongeren die al meteen weten dat ze in de techniek willen gaan werken, kunnen bij ons vanaf volgend schooljaar direct in een techniekklas aan de slag. Die hoeven niet eerst alle vakken van techniek breed volgen. Het is belangrijk dat degene die al gekozen hebben, direct de goede richting op gaan. Jongens en meisjes door elkaar heen die allemaal dezelfde interesse hebben, kunnen we zo opleiden tot het vak waar ze toekomst in hebben.”

Als de publiciteitsbus vertrekt blijven de eerstejaars techniek meiden achter. Genietend van een roze marsepeinen gebakje nemen ze de ochtend nog eens rustig met elkaar door. Samira, Ilona, Lisa, Melody en Sylvia hebben het enorm naar hun zin. Ze hebben veel uitleg gekregen en mogen hun poloshirt houden. En de zelfgemaakte klokjes zitten ook al in hun tas. Hun motivatie om voor techniek breed te kiezen: “Je maakt iets, je doet het zelf. Dat is toch gaaf!”
(MvV)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12