Wiesje Gort-Droog... zondag 7 maart

Algemeen

Ik ben tóch maar wezen stemmen. En daar was ik dus al bang voor: ik had daar bijna met terugwerkende kracht dikke spijt van. Het begon al op weg naar het stemlokaal. Ik sjokte achter m'n rollator aan en ik kon nog maar net een zwevende kiezer ontwijken.

Vóór het stemlokaal werd ik lastig gevallen door een wat morsige man die mij zo'n rood stempotlood wilde aansmeren.'Die ze binnen hebben doen het niet goed, laat je stem niet verloren gaan", bazelde die potloodventer. Laat je stem niet verloren gaan, hou 's op. Ik ben Jan Smit niet. Of Sieneke. Wat een naam, hè, voor een zangeres. 'En dan nu een optreden van Sieneke!', je moet er toch niet aan denken. Maar goed, ik heb m'n stem uitgebracht. Of het niet wat zachter kon, zeurde een man met een stok. Nee, ik zeg niet op welke partij ik heb gestemd. Voor je het weet word je voor dom uitgemaakt. 

Wat me wel opviel, is dat de opperbevelhebber van het stemlokaal, die dus niet voor niks heel streng keek, zat te klagen dat hij in z'n eentje al die stemmen moest tellen. Verder hadden ze geen vrijwilligers kunnen vinden. Toen begreep ik waarom die meneer van de PvdA in een advertentie in deze prachtkrant zei: 'Ik wil in een stad wonen waarin iedereen meetelt'. 

Er werd overal nogal gezeurd dat de verkiezingen voor de Gemeenteraad veel te veel in het teken stonden van de landelijke, of beter: de Haagse politiek. Dat dus de mensen in Delft op een partij gingen stemmen die je niet de schuld kan geven van de fatale struikelpartij van die brekebenen uit het Kabinet. Gezeur, inderdaad. Alleen al omdat je in een stemlokaal, met de klemtoon op lokaal, je hokje rood kon maken.
Op de weg terug keek ik nog even verbaasd op vanwege een passerend rijdend toilet, een Plee Mobiel. Ik wist van het bestaan niet af. Bij een bushalte hoorde ik mensen de wachttijd doden door met elkaar in discussie te gaan. 'Je kunt kiezers in twee groepen verdelen', ving ik op. 'Maar ja, wat heeft dat voor zin?' Van dat geneuzel, dus. 

Dat doet me, het is zonde dat ik het bijna vergeet te zeggen, ineens terugdenken aan wat ik zeer onderlaatst meemaakte. Ik wilde dolgraag nog een keer naar Madurodam. U weet wel, waarin een groot land klein kan zijn. Ik met m'n schat van een buurvrouwtje, ze had het allemaal weer pico bello geregeld, en met de RegioTaxi naar Den Haag. Een heel aardige chauffeur, daar niet van. Hij vertelde honderduit dat hij ging helpen bij de paddentrek. En dat hij er speciaal was voor het helpen oversteken van de koffiepad. Maar het was ook pas z'n tweede rit op de taxi. Nou, dat hebben we geweten. Toen de mevrouw van de TomTom zei: 'Bij de volgende rotonde rechtdoor, tweede afslag', reed de sukkel inderdaad gewoon rechtdoor. Het wás me een ravage op die rotonde, niet te filmen. Maar dat deden die lui van TV West mooi wèl. En toen dacht ik: Laat ik toch maar gaan stemmen…

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12