Afbeelding

Michiel Wiegman roeit tegen de economische stroom in, maar dat maakt hem alleen maar sterker

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 21 |

Michiel Wiegman: ‘Als je iets wilt bereiken, moet je heilig geloven in wat je doet; als je niets doet gebeurt er ook niets’. (foto Karl Flieger)

DELFT – De meeste normale mensen van 56 zien met betraande ogen hun pensioen steeds verder achter de horizon verdwijnen. Ze moeten nog meer dan tien jaar achter hun bureau uitzitten. En in deze tijd iets nieuws beginnen? Nee, ben je gek? Maar Michiel Wiegman is niet normaal. Althans, niet in die zin.

De geboren ondernemer opende onlangs de deur van MegaFitness aan de Schieweg, tegenover de Makro. Roeiend tegen de stroom van de economische crisis. ‘Ik ben er honderd procent van overtuigd dat mijn visie klopt. Dus ga ik er voor. Opgeven? Nooit! En schrijf dat nooit maar met vette hoofdletters.’ Op de 5000 (!) vierkante meter sportvloer die MegaFitness heet staat heel wat te gebeuren. Bloed, zweet en tranen zullen er vloeien. Natuurlijk van de Delftenaren die de weg er naartoe vinden en zich (weer?) fit trainen. Maar vooral ook van Michiel Wiegman, voor wie een werkdag gemakkelijk zestien in plaats van de gebruikelijke acht uur bestrijkt. Maar de top powerlifter van weleer is niet bang voor een beetje tegenwind. “Ik heb tijdens mijn periode als topsporter leren vechten. Dat is heel waardevol als ondernemer. Natuurlijk is dit geen goede tijd om een nieuw bedrijf te starten. Als ondernemer heb je een hele berg plichten en maar weinig rechten. De Belastingdienst wil vooraf geld zien, BUMA wil vooraf geld zien, de bank is erg terughoudend en ook de Gemeente werkt niet vanzelfsprekend mee. Je moet dus ontzettend veel investeren om iets van de grond te krijgen. Energie en geld. En toch heb ik geen moment getwijfeld. Ik geloof in wat ik doe. Als je dat niet hebt, kun je er beter niet aan beginnen.”

In de voorbereiding naar wat nu MegaFitness is, stuitte Michiel op heel wat muurtjes. Het begon al bij het feit dat zijn pand aan de Schieweg volgens het bestemmingsplan geen sportschool mocht herbergen. “Je merkt dan al heel snel dat ambtenaren uitgaan van de regels. Dat is logisch, maar als ondernemer is het frustrerend als mensen niet verder kijken dan de rand van hun bureau. En natuurlijk zijn sommigen ook best van goede wil, maar worden ze door hun superieuren tegengehouden. Het heeft me heel wat energie gekost om uiteindelijk dat bestemmingsplan aangepast te krijgen. Gelukkig heb ik wel heel veel profijt gehad van de inzet van wethouder Junius. Zij denkt echt positief mee.”

Het tweede obstakel waar de ondernemer anno 2013 tegenaan loopt, is de bank. Michiel Wiegman: “In de tijd dat ik Bodyline startte, was een krediet veel eenvoudiger te krijgen. Je diende bij wijze van spreken een aardig plan in en je kon bijna zelf het bedrag bepalen. Dat is nu natuurlijk heel anders. Ik heb echt moeite moeten doen om de zaak rond te krijgen. En dan nog zit al mijn geld erin. Als het mis gaat? Dan is alles weg. Maar het gaat niet mis; ik geloof in deze formule.”

Naast de worstelpartij met ambtenaren en bankiers, levert Michiel Wiegman elke dag strijd met die andere geduchte tegenstander: Michiel zelf. “Ik bemoei me met alles wat hier gebeurt. Daardoor maak ik erg lange dagen, maar ik kan er niks aan doen. En natuurlijk is het wel zo dat als de zaak straks soepel draait, ik dingen uit handen kan geven. De administratie bijvoorbeeld. Daar gaat zo veel tijd in zitten die ik veel liever voor trainingen zoals topsporttrainer en mental coaching, cursussen zoals afslankbegeleiding sportvasten en promotie zou gebruiken. Maar dat komt allemaal nog wel; eerst de boel zakelijk helemaal op poten zetten. We zijn inmiddels een erkend leerbedrijf; mensen kunnen bij ons stage lopen en het vak leren. Ik heb er alle vertrouwen in; misschien komt er ooit nog wel een tweede sportschool zoals deze. Ik sluit niks uit; ik blijf voorlopig zeker tot mijn zeventigste werken…” (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12