Afbeelding

Saskia Bolten neemt na veertien fantastische jaren afscheid van de Delftse politiek en oogst louter lof

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 20 |

Honderden mensen kwamen naar het Stadhuis om Saskia Bolten voor het laatst in de hoedanigheid van wethouder van Delft de hand te schudden. (foto: Alphons de Wit)

DELFT - In het Stadhuis van Delft werd afgelopen donderdag afscheid genomen van Saskia Bolten. De huidige wethouder van participatie en duurzame ontwikkeling treedt maandag in dienst als burgemeester van het Brabantse Steenbergen en wordt opgevolgd door haar partijgenoot Stephan Brandligt.

Hiermee komt voor Bolten een einde aan in totaal veertien jaar in de Delftse politiek. Ze begon hierbij als raadslid voor GroenLinks en bekleedde de afgelopen zes jaar het wethoudersambt. Donderdag blikte burgemeester Bas Verkerk terug op die veertien jaren.

Hierbij roemde Verkerk Boltens betrokkenheid bij de stad Delft en het feit dat ze tot op haar laatste werkdag als wethouder hard heeft gewerkt. Verder sprak de burgemeester lovende woorden over Boltens vasthoudendheid, soms zelfs drammerigheid en haar gedrevenheid. Hij noemde haar een geweldige medestander, maar ook een geduchte tegenstander en prees haar voor haar aanpak van het armoedeprobleem in Delft. Verder bleek uit Verkerks toespraak dat Bolten in haar gedrevenheid liever de mensen opzocht en de dialoog aanging dan dat ze brieven aftekende. Hij prees ook de diversiteit aan strijdmethoden die Bolten door de jaren opbouwde en waarmee ze het politieke spel vaak behendig naar haar hand wist te zetten. Ten slotte concludeerde Verkerk dat Bolten de stad Delft rijker heeft achtergelaten dan dat ze hem aantrof bij aanvang van haar politieke carrière in de Prinsenstad en besloot hij met het feit dat Bolten er een meester in is om het beste uit zowel zichzelf als de ander te halen.

Daarna was het de beurt aan de scheidend wethouder zelf. Zij stond stil bij de diversiteit aan mensen in Delft en prees de betrokken burgers die in hun strijd tegen achterstand, verkeerde beeldvorming, uitsluiting en geweld resultaten boeken. Daarnaast gaf ze aan dat er ‘veel en leuk volk’ is in Delft en sprak ze de wens uit dat ook in de toekomst mensen en organisaties hun kracht en kwaliteiten kunnen omzetten in invloed, zeggenschap en macht. Bovendien gaf ze de overige leden van het college en haar opvolger mee dat particuliere initiatieven een kans blijven verdienen, hoe lastig het soms ook is om zaken uit handen te geven. El Batoul Zembib, betrokken burger en actief lid van de PvdA in Delft, is erg te spreken over de rol die Bolten gespeeld heeft in het proces van emancipatie in Delft. “Want na de jaren zeventig werd daar eigenlijk geen aandacht meer aan besteed. Bolten heeft het probleem weer op de agenda gezet en is daarmee op landelijk gebied een voortrekker geweest.” Op die manier, vindt Zembib, heeft de wethouder verschillende groepen geholpen om een plekje te vinden in de Delftse samenleving. Het goede aan haar aanpak is, vervolgt Zembib, dat ze liet zien dat bij emancipatie niet alleen gekeken moet worden naar de groep die aansluiting zoekt, maar dat het iets is waar de hele samenleving aan moet meewerken.

Wethouder Milène Junius heeft twee jaar erg fijn met Bolten samengewerkt. “Het is jammer dat ze weggaat, maar ze heeft er in elk geval een heel goede reden voor. Voor mij was het fijn om een vrouwelijke collega te hebben en voor het college in het geheel bracht ze veel ervaring en een groot netwerk met zich mee. Dat was belangrijk, want ze was de enige van ons die al eerder wethouder was geweest.” Junius heeft alle vertrouwen in de opvolger van Bolten. “Ik heb Stephan Brandligt als raadslid leren kennen als een prettig persoon en hij zal die taak zeker goed gaan vervullen.”

Fleur Norbruis, voorzitter van de Delftse GroenLinks-fractie, spreekt over ‘een boegbeeld dat verdwijnt’. “Ik vind dat de burgemeester de bijdrage van Saskia in de Delftse politiek heel goed heeft verwoord. Ze heeft een nieuwe kijk gegeven op het armoedebeleid en daar is ze heel goed in geslaagd. Ze heeft erg de nadruk gelegd op meedoen in de samenleving en heeft hier goede resultaten in geboekt.” Vanaf maandag neemt Stephan Brandligt Boltens taken over namens de partij van Norbruis. “Hij heeft een aantal maanden vrij gehad en heeft zich goed kunnen voorbereiden op zijn nieuwe baan. Hij gaat het zeker heel goed doen als wethouder.”

Ook wethouder Lucas Vokurka vindt het jammer dat Bolten weggaat. “Maar het burgemeesterschap is voor haar een geweldige stap. Ik heb haar leren kennen als een wethouder vol passie, die gaat waarvoor zijzelf en haar partij voor staat. Ze heeft Delft ten goede veranderd doordat ze hart had voor de zaak en voor de mensen om wie het uiteindelijk allemaal gaat.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12