Afbeelding

Nieuwe plannen voor windmolens langs A13

Algemeen

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

Een eerste indruk hoe windmolens langs de A13 er uit zouden zien. (Foto: http://www.windparktechnopolis.nl)

DELFT – De Provincie Zuid-Holland gaat opnieuw onderzoeken of er toch windmolens naast de A13 richting Rotterdam kunnen worden gebouwd. Nieuwe plannen voor de bouw liggen al klaar. "Niet iedereen zal voor zijn."

Ze kunnen het al bijna voor zich zien: de rij windmolens, strak in het gelid naast de A13 richting Rotterdam, terwijl een stevige bries hun witte wieken doet ronddraaien.
Het is een toekomstbeeld van de bouwplannen voor de eerste windturbines binnen de Delftse gemeentegrens. De windmolens zouden, als het aan de bedenkers ligt, naast de A13 op het Technopolis bedrijventerrein moeten verrijzen.
Het idee is afkomstig van een groep studenten aan de TU Delft en zelfstandig windenergieontwikkelaar Tijmen Keesmaat. Voorlopig hebben de bedenkers twee bouwopties in gedachten: of er komen straks drie windmolens van bijna 75 meter hoog, of twee windmolens die grotere wieken hebben en zo'n tien meter hoger zijn.


Over de locatie langs de snelweg twijfelt Keesmaat niet. "Wij denken dat windmolens goed zijn te combineren met de bestaande infrastructuur en hoge gebouwen van de universiteit. Het gebied ligt naast een snelweg, niet in een open, landelijk terrein waar windmolens een heel andere impact op het landschap hebben."


Toch verwacht Keesmaat de nodige weerstand over zijn bouwplannen. "Niet iedereen zal voor zijn. Het worden windturbines, die zul je van ver kunnen zien. Het zijn grote dingen - maar het zijn geen reuzen."
De windmolens zouden voor maximaal 3000 huishoudens elektriciteit kunnen produceren, zo wordt geschat. De opgewekte stroom is echter niet bedoeld voor Delftse huishoudens, maar voor de TU Delft, verduidelijkt Keesmaat. "Bij windparken is het gebruikelijk dat je één afnemer hebt. De universiteit zal de stroom herverdelen aan bedrijven. Het zou ongelooflijk ingewikkeld worden om ook stroom aan particulieren te verkopen."
Voordat Keesmaat aan bouwen kan gaan denken, rest hem wel een belangrijke hobbel: toestemming van de Provincie Zuid-Holland. Want opmerkelijk genoeg vond de provincie enkele jaren terug de locatie langs de A13 juist helemaal niet geschikt voor windenergie. Vanwege hun grote hoogte zouden windmolens het vliegverkeer van het nabije vliegveld Rotterdam The Hague Airport gevaarlijk kunnen hinderen, oordeelde de provincie destijds. De plek langs de A13 ligt nog net in het aangewezen gebied rondom het vliegveld waar maximale bouwhoogtes van kracht zijn.
Inmiddels lijkt in het Provinciehuis de wind juist uit een andere hoek te waaien. Eind vorige maand had het provinciebestuur de beoogde locatie, zonder verdere uitleg, alsnog toegevoegd aan de officiële lijst van gebieden waar windmolens in Zuid-Holland gebouwd mogen worden. Over deze lijst werd begin deze maand gestemd.


Statenleden bleken echter helemaal niet gecharmeerd te zijn van onaangekondigde toevoegingen - en schrapten op initiatief van de CDA-fractie deze locaties weer van de lijst.  "Het was de manier waarop het college te werk ging, dat ging ons te ver", vertelt CDA-Statenlid Ellen Verkoelen. "Het CDA steunt windenergie, maar er was in dit geval geen sprake van een zorgvuldig proces, en dat is ons een groot goed. Het vinden van lokaal draagvlak, het vaststellen van de maximale hoogtes van de windmolens, daar is niet goed naar gekeken. Meer partijen waren dat met ons eens."


De locatie is daarmee niet direct van de baan, bevestigt de provincie. De provincie gaat de plek nogmaals tegen het licht houden en zal na de zomer met een nieuw voorstel komen. Daarin zullen ook 'de maximale bouwhoogtes die internationale luchtvaartregelgeving voorschrijft' worden meegewogen, onderstreept een woordvoerder.


Keesmaat beschouwt het uitstel als een tegenslag, maar blijft optimistisch gestemd, zelfs als de provincie aan een maximale bouwhoogte blijft vasthouden. "Als wij met de luchthaven een oplossing vinden, kunnen de hogere windturbines worden gebouwd. Lukt dat niet, dan kunnen wij nog terugvallen op drie kleinere windmolens - die vallen onder het bouwhoogteplafond. Ik hoop echt dat binnen nu en vijf jaar op deze plek een aantal mooie windmolens staan."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12