Afbeelding

Bewoners en Midden-Delfland Vereniging strijden tegen sloop Jaagbrug

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 20 |

DELFT - Bewoners van de Schieweg verzetten zich steeds feller tegen de voorgenomen sloop van de historische Jaagbrug. De Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland willen de brug slopen en de daarachter liggende kolk dempen.

Naast de bewoners heeft ook de Midden-Delfland Vereniging aan de bel getrokken. De Jaagbrug is namelijk één van de laatste trekpadbruggetjes in het Delflandgebied. Op Midden-Delflanddag, zaterdag 16 juni, wordt bij het Gemaal van de Lage Abtswoudsepolder aan de Schieweg 160 daarom begonnen met een handtekeningenactie. Liefhebbers kunnen dan meteen ter plekke een kijkje nemen in het monumentale Gemaal van de Lage Abstwoudsepolder, dat gebouwd is in 1868 en in eerste instantie werd ingericht als stoomgemaal. De kolk en het Jaagbruggetje zijn de voormalige uitstroom van het opgepompte polderwater en dus een onlosmakelijk onderdeel van het monumentale gemaal. De handtekeningen worden een op een nog te bepalen tijdstip aangeboden worden aan Dijkgraaf Van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Een woordvoerder van Delfland laat weten dat het water achter de brug wordt gedempt omdat dit momenteel ‘een zwakke plek in de kering’ is. “De maalkom, zoals we het water achter de brug noemen, was gekoppeld aan het oude gemaal. Het werd gebruikt om water in en uit te laten. Het oude gemaal is nu vervangen door een nieuw gemaal, dus is ook de maalkom niet meer van nut”, aldus de woordvoerder. Wanneer de brug verdwijnt en het water wordt gedempt, is nog niet bekend. “Dat hangt af van de voorzieningenrechter. Die gaat nog een uitspraak doen over de vergunningen.” De woordvoerder geeft aan dat Delfland mee wil helpen met het in beeld brengen van deze historische plek. “Bijvoorbeeld met een informatiebord”, besluit hij.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12