Levende Etalagedag 2010 moet minstens zo'n succes worden als de eerste, van vorig jaar

Algemeen

De brainstormsessie in ‘Uit de Kunst’, afgelopen maandagavond, het begin van de voorbereidingen p de Levende Etalagedag 2010. (foto: Erik Jansen)

DELFT – Afgelopen maandag is tijdens een brainstormsessie begonnen met de voorbereidingen op de Delftse Levende Etalagedag 2010. Die staat op de agenda voor 10 april a.s.

In ‘Uit de Kunst’, de uitspanning van Tijn Noordenbos, leidde Barbara van Gelder, matchmaker en artistiek leider van het evenement, de sessie. Vol vertrouwen kijkt ze uit naar een succesvol vervolg van de Levende Etalagedag, die vorig jaar een meer dan geslaagde première beleefde. Een hele prestatie. Want: “Vorig jaar wisten we niet wat we konden verwachten", kijkt Van Gelder terug. "Er was nog veel onzekerheid. Nu kunnen we de geslaagde editie van 2009 gebruiken als voorbeeld en dan gaat alles veel makkelijker.” Het eerste jaar, toen het evenement nog op de kaart gezet moest worden, was deelname nog volledig gratis. Deze keer wordt van de deelnemende ondernemers een inschrijfgeld van 50 euro gevraagd. "Daarvoor krijgen ze een plekje op onze site. In principe worden de etalages door de ondernemers zelf bedacht, maar we helpen ze graag, mocht dat nodig zijn. We gokken erop dat er zo'n 250 ondernemers meedoen. En als ook de wijken buiten de binnenstad mee zouden doen, zou dat helemaal supertof zijn.” 

Het thema voor dit jaar is afkomstig uit dit huwelijksrijmpje: ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’. Het woordje borrowed wordt voor deze gelegenheid vervangen door Delft. “Op de Markt zou ik graag deze vier thema’s terugzien. In de ene hoek OLD, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan Vermeer of aan porselein. In de hoek NEW kun je iets doen met kinderen, maar bijvoorbeeld ook met de Nanotechnologie van de TU Delft. De Delftse iconen staan centraal in het hoekje DELFT. En BLUE staat natuurlijk voor Delfts blauw”, denkt Van Gelder hardop. “Ook willen we graag huisetalages zien dit jaar. Mochten er dus inwoners zijn van Delft die hun ramen als etalage willen gebruiken, dan kunnen ze zich daarvoor aanmelden.” 

Naarmate de avond vorderde, kwamen er meer en meer ideeën boven tafel. Zo zou Kim Schonewille graag het verleden gebruiken, maar de filmmaakster is ook van plan het jaar 2010 erbij te betrekken. “Het lijkt me leuk om twee films van Delft vroeger en Delft nu naast elkaar af te spelen. De hoedjes van bijvoorbeeld 1934 en de iPods van 2010. Ik kan dat achter de ramen van mijn eigen huis projecteren, maar omdat je niet overal kunt komen zou je ook op andere plekken de films af kunnen spelen.” 

Gonny Stuut, van het gelijknamige atelier en hoofd van het promotieteam, gaat de komende tijd terdege proberen zo veel mogelijk ondernemersenthousiast te krijgen voor meedoen aan de Levende Etalagedag 2010. En: “Hopelijk zijn er dit jaar meer kunstenaars die zich profileren op de Levende Etalagedag.” 

Ben je benieuwd hoe het is om in zo’n etalage te zitten? Neem dan contact op met de bedenker van dit evenement, Elize Zwerver van Elize’s Kledingvondsten. Vanaf nu is het namelijk mogelijk om in haar winkel aan het Vrouwjuttenland in de etalage te zitten. “Je wordt van te voren gestyled door mij en je krijgt kleding en stijladvies van mij. Voor twintig euro per uur kun je alvast proefdraaien voor de Levende Etalagedag. Ik heb het zelf ook een aantal keren gedaan en het is echt heerlijk.” 

Meer informatie over dit evenement is te vinden op www.delftselevendeetalagedag.nl. Daar is ook aangegeven hoe ondernemers, met of zonder etalage, etalageartiesten en vrijwilligers zich kunnen aanmelden. (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12