ZIJ-KANT

Algemeen

Hebben we eerst wekenlang de terreur van de verkiezingen moeten doorstaan, gaan we nu weer weken en weken gebukt onder het juk van de Wereldkampioenschappen Voetbal.

Na een week weet ik in elk geval waar de uitdrukking 'Ben je betoeterd?" z'n oorsprong heeft. Wát een pokkenherrie met die vuvuzela's. Ik zit spontaan te hopen dat die lui op de tribunes daar met terugwerkende kracht een fijne blaasontsteking oplopen, het is zonde dat ik het zeg. 

Nee, ik heb dus niks met voetballen. Ik vind het gewoon een hele domme sport. Die ook nog 's de meest primitieve driften in een mens naar boven brengt. In het veld, maar zeer zeker ook lángs het veld. Dat mensen met zo te zien maatschappelijk toch heel behoorlijke functies zich als dorpsidioten gedragen en als malloten verkleden, dat is toch bizar? Dat ze, zogenaamd in hun liefde voor het spelletje of voor het elftal, de gekste dingen roepen en zingen, dat is toch van de gekke? En we hebben geeneens geen Kabinet. Niemand wil in zee met die Wilders, die zelf zo graag wil, ondanks z'n coupe soleil. En dan is ook nog 's de Spoorzone met weer een jaar vertraagd. Al mag dat ook weer geen verbazing wekken. Alles wat met spoor te maken heeft is synoniem voor vertraging. Maar je zal er toch maar in de buurt wonen en werken. Ik ken toevallig iemand die daar vlakbij woont. Die doet gewoon of er niks aan de hand is. Geen probleem, zegt hij, om je kop in het zand te steken. Gaat vanzelf. Wat vindt u er trouwens van dat die Viola Holt weer op TV dreigt te komen? Ze gaat waarschijnlijk een programma doen over dromen en zo. Ik weet wel een goeie titel: Nachtmerrie. Maar goed, voorlopig zijn we overgeleverd aan dat voetbal. En alles moet dus oranje. Neem nou dat gedoe over die bierjurkjes. Twee van die Bavaria-mokkels hangt, hoorde ik, een gevangenisstraf van een half jaar boven het hoofd omdat ze die oranje jurkjes droegen. Dat is toch bezopen? Wat zou daar de straf wel niet zijn als ze géén jurkjes aan hadden gehad? Ik denk wel 's: ik ben nou zo oud, ik zal nou toch wel alles een keer meegemaakt hebben? Mooi niet, dus. Ik hoorde ergens dat 80 procent van de bezoekers van het VermeerCentrum buitenlanders zijn. Daarom ziet het er natuurlijk altijd zo netjes uit. En ik hoorde ook hoe je, als je op vakantie bent in het zonnige buitenland, kunt zien welke Nederlanders bouwvakker zijn. Die hebben witte benen en een bruine rug. Aan de andere kant: je haalt ze er op vakantie zó uit, die lui die er zo meervoudig onverzadigd uitzien. En die zich er ook, all inclusive, naar gedragen. Nee, dat heb ik niet van mezelf. Ik kan nooit op vakantie. Omdat m'n man niet wil. En omdat we het, dat heb ik al 's gezegd, niet breed genoeg hebben. Wij zijn van de smalle beurs. Een krapsalade is voor ons al een traktatie…

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12