Afbeelding

Grote bedrijven Delft nemen werkstress serieus

Algemeen

Editie: Week 44, Jaargang 22 |

Werkstress is niet leuk en ook werkgevers zijn er niet bij gebaat, dus proberen zij dit zo veel mogelijk te voorkomen.

DELFT – Om aandacht te vragen voor de problematiek rond stress op het werk vindt van maandag 3 tot en met vrijdag 7 november de ‘Week van de Werkstress’ plaats. In Delft zetelen diverse bedrijven van nationale en internationale allure, zoals TNO, Intecsea en NEN. Hoe gaan zij om met werkstress?

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) is een onderzoeksinstituut met als doelstelling het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk. TNO telt ongeveer 3800 werknemers en is hiermee het grootste onderzoeksinstituut in Nederland.


Intecsea voorziet in grensverleggende technologie voor de meest uitdagende offshore field ontwikkelingen en pipeline-projecten binnen de energiemarkt. Het bedrijf is met ruim 1.000 werknemers en veertien kantoren rond de wereld internationaal actief. De Delftse vestiging is te vinden op bedrijventerrein Delftse Poort. NEN, het kennisnetwerk voor normontwikkeling en normtoepassing, begeleidt en stimuleert de ontwikkeling van normen, zowel binnen sectoren als op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Bij NEN zijn 300 mensen in dienst.


Starters
Binnen TNO ligt de werkstress onder starters, medewerkers jonger dan 36 jaar en korter dan 5 jaar in dienst, hoger dan het gemiddelde in Nederland, blijkt uit onderzoek. “Uit het onderzoek is een aantal knelpunten naar voren gekomen die werkstress veroorzaken”, vertelt Maarten Lörtzer, woordvoerder Marketing & Communications van TNO. “Persoonlijke knelpunten en knelpunten die in de organisatie liggen. We hebben vervolgens zogenaamde ‘werkstressies’ gehouden, waarin oplossingen bedacht zijn voor de knelpunten die de organisatie betreffen. De uitkomsten worden op dit moment vastgelegd in een advies aan de raad van bestuur van TNO. Met betrekking tot de persoonlijke knelpunten hebben we de interventies in het kader van ProFitaal: mindfulness, een vitaliteitscoach, een psycholoog enzovoort, allemaal gericht op het persoonlijk kunnen omgaan met werkdruk en hoe je stress kunt voorkomen.  ProFitaal is een samenwerkingsverband met Centraal Beheer Achmea, gericht op preventie van ziekteverzuim en een snellere terugkeer van zieke medewerkers.”

Sportconsultant
“Onlangs is besproken dat Intecsea een vitaliteitprogramma voor haar medewerkers op wil zetten”, meldt Ilona van Schie van de afdeling Human Resources van Intecsea. “Hiervoor maken wij gebruik van de diensten van sportconsultant en lifestylecoach Marco Hoogendijk, van www.marcohoogendijk.com. Het doel is om een actief beleid op te zetten op het gebied van een gezonde en bewuste lifestyle onder onze werknemers. Er is een projectteam samengesteld dat bestaat uit zowel engineers als mensen op stafposities, in verschillende leeftijdscategorieën. Door deze diversiteit binnen het team verwachten we binnen de organisatie meer draagvlak te creëren voor het beleid.”

Als start van het vitaliteitsprogramma vindt bij Intecsea een stressreductiedag plaats op dinsdag 4 november. Tijdens een speciale lunchbijeenkomst voor het voltallige personeel van de Delftse vestiging kunnen de medewerkers op een formulier  aangeven welke wensen en behoeften zij hebben op het gebied van stressvermindering en vitaliteit. Na de lunch kan iedereen door middel van een Stress Checker inzicht krijgen in zijn of haar eigen stressbestendigheid.

Alert
De werkzaamheden bij NEN liggen op academisch niveau. Daarnaast is NEN het enige normalisatie-instituut dat ons land kent. “Daarom zijn we zeer alert op de hoeveelheid werk die medewerkers voor hun rekening nemen, zodat ze niet structureel teveel hooi op hun vork nemen”, vertelt Henny de Wit, HR-manager bij NEN. “We willen vroegtijdig signaleren of mensen last hebben van een hoge werkdruk, niet pas tijdens het functioneringsgesprek.” Omdat stress vaak veroorzaakt wordt door een verkeerde balans tussen werk en privé, krijgen werknemers van NEN voldoende vrijheid om bijvoorbeeld hun werktijden aan te passen of thuis te werken. Het bedrijf geeft ook workshops ‘omgaan met werkdruk en stress’ en ‘timemanagement/planning’  voor de eigen werknemers en hun leidinggevenden. Voor NEN is duurzame inzetbaarheid en gezondheid van het personeel erg belangrijk: voorbeelden hiervan zijn het bedrijfsrestaurant met gezond eten en het stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Tot slot heeft De Wit nog een tip: “Kijk eens op www.duurzaaminjewerk.nl, een platform voor informatie over duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12