Het gaat goed met de jeugd van Concordia, dus moet het goed gaan met Concordia

Algemeen

Ruud Galjé (rechts) en Dick Schoorl (tweede van rechts) als betrokken en dus gespannen toeschouwers bij het beslissende duel tussen de A1-teams van Concordia en vv Schipluiden, een paar weken geleden. Helaas voor Concordia: vv Schipluiden won en promoveer

DELFT – "Er zit muziek in". Dat zegt Dick Schoorl. Hij doelt op de jeugdafdeling van Concordia. En hij moet het kunnen weten, want hij is voorzitter van Concordia's Jeugdvoetbalcommissie. En anders valt Ruud Galjé, bij Concordia Technisch Jeugdcoördinator voor de D- tot en met de A-jeugd, hem wel enthousiast bij.

Concordia mag zich dan ook verheugen in een behoorlijk florerende jeugdafdeling. Telt u maar even mee: zo'n 120 mini-F'jes, 14 F-teams, 12 E-teams, 8 D-teams, 6 C-teams, 3 B-teams en 2 A-teams. Geen kattedinges dus, die jeugdafdeling. Maar tóch blijkt ook Concordia te kampen te hebben met het feit dat naarmate de jongelui groter groeien en ouder worden ze het (in clubverband) voetballen meer en meer afzweren. Twee A-teams, met zó'n onderbouw, het moest eigenlijk niet mogen. Galjé: "Daar proberen we ook wel iets aan te doen. Al onze jeugdselectiegroepen worden getraind door gediplomeerde trainers. Maar ook selectiespelers die bijvoorbeeld een sportopleiding volgen trainen jeugdteams. Bij ons krijgt iedereen goeie training op z'n eigen niveau". Dat neemt niet weg: "Het is jammer dat er toch jongens onderweg afhaken. Maar dat is ook zo, de verleidingen voor de oudere jeugd zijn vandaag de dag mega en legio". Intussen is het een feit dat Concordia's jeugdafdeling groeit en bloeit. "En nog steeds blijft groeien", weet Schoorl. "En dan gaat het niet alleen om jongens uit de omgeving van de Bras, nee, we zien ze uit heel Delft". Zo er al een geheim is, doet Schoorl daar allesbehalve geheimzinnig over. "Die groei komt ook doordat we het leveren van prestaties willen verbinden met plezier hebben. En we blijven in onze eigen jeugd geloven". 

Overigens heeft men bij Concordia wel degelijk oog voor de prestatie. "Maar", zegt Galjé er gelijk bij, "wèl binnen de normen en waarden zoals we die bij Concordia hanteren". Dát prestatief voetbal niet langer een nogal vies woord is, mag bijvoorbeeld blijken uit het feit dat Wil Kwast, Rotterdammer en gepokt en gemazeld in de voetballerij, zich nadrukkelijk met Concordia's jongste jeugd bemoeit. "Hij is nu ook technisch verantwoordelijk voor de E- en de F-jeugd, toch zo'n 300 kinderen", zegt Galjé. En Schoorl weet er nóg wel één: "We selecteren nu ook bij de F-jeugd. Die ook twee keer per week traint. Veel op het veld staan, veel met de bal bezig zijn, dat is belangrijk. En als ze dan ook plezier hebben in het spel, dan komen de prestaties vanzelf". 

Het kan bijna niet anders, kijkt Galjé vooruit, of hoe men bij Concordia met al die jeugdspelertjes omspringt, moet op den duur z'n vruchten afwerpen. "Zo'n 47 jeugdteams, daar moet toch kwaliteit inzitten?" Schoorl valt hem bij. "Thomas Bouwer gaat nu naar ADO Den Haag. We hebben jongens en meisjes bij Districtsteams zitten. En twee jongens zijn gescout door Sparta. Maar we hebben ook veel jongens en meisjes die het spelletje leren bij Concordia en die er ook langer blijven voetballen". Hij wil er maar mee zeggen: "Dan zijn we al die jaren toch wel op een goeie manier bezig. Kijk, als je talentvol bent en ADO Den Haag of Sparta komt, dat hou je niet tegen. Moet je ook niet willen tegenhouden. Maar in het algemeen geldt dat als je bij Concordia serieus met je sport bezig bent, dat je dan een goeie kans hebt dat je in de selectie komt". Als je ook nog een beetje kan ballen, vanzelfsprekend… 

Waarmee beide heren, en zij niet alleen, ook terdege in hun nopjes zijn, is dat de KNVB-opleiding voor pupillentrainer onderdak gaat vinden bij Concordia. Tot nu toe was Vitesse Delft gastheer voor deze door het Mondriaancollege verzorgde opleiding. Harry Biemans, werkzaam op het Mondriaancollege en trainer van SV Den Hoorn: "Met die andere opleiding voor juniorentrainer, op woensdagmiddag, blijven we bij Vitesse Delft. Met de opleiding voor pupillentrainer verhuizen we naar Concordia. Dat heeft met name te maken met het aantal pupillen dat we kunnen trainen. De afgelopen jaren hebben we prima kunnen samenwerken met Vitesse Delft, maar de aantallen pupillen liepen terug. We moeten in de lessen ook wat dat betreft voldoende kwaliteit kunnen bieden, dus met voldoende spelertjes. Dat kan bij Concordia. Het zijn praktijklessen voor onze studenten, maar we kunnen zodoende ook Concordia helpen". Dat mag je wel zeggen, vindt Galjé. "Het betekent voor ons echt een kwaliteitsimpuls. We hebben nu ook al stagiairs van het Mondriaancollege, maar die volgen een algemene sportopleiding. Die hebben niet zo'n binding met voetbal. Nu krijgen we vijftien, twintig jongens die trainer willen worden". 

Ja, Schoorl weet wel waar het met z'n jeugdafdeling, kwalitatief gezien, naartoe moet. "We willen met onze selectieteams naar het hoofdklasseniveau toe". Zelfverzekerd: "Daar zijn we nog niet, maar het gaat wèl lukken".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12