Dankzij de Zomerschool kunnen ouderen straks meepraten met hun kleinkinderen

Algemeen

Bij de Zomerschool voor Senioren in Wijkcentrum Het Buitenhuis krijgen ouderen dingen voorgeschoteld waar ze normaal gesproken niet mee in aanraking komen. Afgelopen week was er onder andere een lezing van biologische boer Duyndam.

DELFT – De Zomerschool voor Senioren laat ouderen kennismaken met zaken waar ze normaal gesproken niet mee in aanraking komen.

De afgelopen twee weken vond deze Zomerschool voor het eerst in Wijkcentrum Het Buitenhuis plaats. Komende week zijn op dinsdag en donderdag de laatste bijeenkomsten, met onder andere de speciale afsluitingsdag. 

De Zomerschool voor Senioren is een initiatief van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). Samen met de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) opereren deze organisaties onder de paraplu van de Samenwerkende Bond voor Ouderen (SSBO) om de communicatie met de Gemeente soepeler te laten verlopen. Bij de organisatie van de Zomerschool zijn geen mensen van de ANBO betrokken geweest. Er is samengewerkt met Breed Welzijn Delft. Met name met Peter van Lopik, die in Delft de coördinator Inclusieve Samenleving is. Het idee is ontstaan bij Joop Richaers en Jetty van der Graaf van de KBO. Al snel wisten ze Margo Lokhorst en Dick ’t Hart van de PCOB achter hun initiatief te krijgen. Joop Richaers licht toe wat er met de Zomerschool voor Senioren wordt beoogd. “Hun kinderen zijn voor ouderen heel belangrijk. Hun kleinkinderen zijn echter nog veel belangrijker. Die zijn er echter niet in de zomervakantie, want die gaan dan op vakantie. Om de ouderen toch iets te kunnen bieden in de zomerperiode hebben we de Zomerschool opgericht.” 

De bedoeling is dat de deelnemers aan deze Zomerschool kunnen meepraten met hun kleinkinderen als die weer zijn teruggekeerd van hun vakantiebestemming. Bij de bijeenkomsten in Het Buitenhuis kwamen dan ook onderwerpen aan bod waar ouderen normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komen. “Er is bijvoorbeeld een bijeenkomst geweest waarbij de Wii centraal stond”, zegt Dick ’t Hart. “Een andere keer werd gesproken over de Solar Boat.” 

Andere onderwerpen die onder andere aan bod zijn gekomen: ziekenhuisopname van ouderen, oosterse beweegkunst en een lezing van biologische boer Duyndam. Bij de bijeenkomsten van komende week komt onder anderen een apotheker over medicijngebruik vertellen. Verder is er ook weer een beweegmiddag met de Wii. De afsluitingsdag bestaat onder andere uit samen koken en vervolgens lekker opeten wat er zelf is klaar gemaakt. Dat alles onder de opgewekte muziek van het Seniorenorkest.

Positieve reacties
De voorbereidingen voor deze eerste editie van de Zomerschool voor Senioren zijn in februari begonnen. Richaers, Van der Graaf, Lokhorst en ’t Hart vormden met z’n vieren een projectgroep die vol goede moed aan de slag is gegaan. “Heel belangrijk is de Beursvloer Delft in maart geweest”, zegt Lokhorst. “Daar hebben we diverse goede contacten kunnen leggen. Bijvoorbeeld met de mensen van de Solar Boat, de Rabobank, Fonds 1818 en de Nieuwe Regisseurs. De laatste is een PR-groep, die alle posters en folders voor de Zomerschool heeft gemaakt. Die hebben we zelf bij buurthuizen, kerken en andere gelegenheden opgehangen en verspreid. We waren blij dat Breed Welzijn Delft vervolgens ruimte beschikbaar stelde in Het Buitenhuis. Ook de subsidie van de Gemeente was heel welkom.” 

Na elke bijeenkomst hebben de deelnemers aan de Zomerschool voor Senioren een enquête ingevuld. Hiermee is de mening over het initiatief gepeild en dat heeft tot nu toe heel positieve reacties opgeleverd. “De ouderen doen er niet alleen kennis mee op, het gaat ook om de onderlinge relaties”, zegt Richaers. “Ze hoeven bovendien slechts een kleine bijdrage te betalen en ze krijgen dan ook nog eens een lunch.” 

Het is de bedoeling om volgend jaar weer een Zomerschool voor Senioren te organiseren. De projectgroep hoopt dan ook meer buitenactiviteiten aan te kunnen bieden. Er zijn in elk geval al genoeg ideeën voor volgend jaar.(ML)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12