De Wielerronde van Pijnacker was weer druk, gezellig en er werd nog hard gefietst ook...

Algemeen

PIJNACKER - Als speaker Vingerling op zaterdagmiddag naar het wielerpubliek aan de overkant van het parcours keek, zag hij een eenzijdig beeld. Honderden liefhebbers leunden op de dranghekken in de Meidoornlaan. De grote drukte ontstond aan het begin van de middag toen de Elite- en belofterenners, het sportieve hoogtepunt van de dag, aan hun wedstrijd begonnen. De toeschouwers werden op hun wenken bediend.

Het was heerlijk weer en de kopgroep van acht renners, waaruit de winnaar van de wedstrijd zou komen, beschikte over twee plaatselijke favorieten: Stefan van Winden uit Berkel en Rodenrijs en Rune van der Meijden uit Delfgauw waren alert geweest. De 21-jarige Carel Voges stond bij het ontstaan van die kopgroep alweer langs de kant. “Het ging pittig hard”, analyseerde Voges. “Dit is een prachtig rondje, maar je moet wel echt in vorm zijn, wil je een rol van betekenis kunnen spelen.” Hij wierp een blik op het voorbijrazende peloton en vervolgde: “Moet je kijken hoe hard het uit elkaar gereden wordt! Dit is echt ongekend, een rondje voor de specialisten.” Ondanks het feit dat hij er al snel was ‘afgereden’, houdt Voges plezier in de sport. “Voor zo lang het duurt…”

Van der Meijden, die van tevoren al aangaf gebrand te zijn op een overwinning in zijn ‘thuisrondje’, kreeg de toeschouwers in Pijnacker volledig achter zich toen hij ook een tweede schifting in de wedstrijd wist te overleven. Gesteund door luide aanmoedigingen plaatste hij aanval na aanval, maar zijn medevluchters wisten steeds weer aan te sluiten. Rune werd verdienstelijk derde en daar kon het publiek, gezien het daverende applaus tijdens de huldiging, mee leven. 

Terwijl de Amateurs vervolgens de prijzen verdeelden, hield de grote groep mensen die zich bij de verkoopkraam van Feestcafé de Guyter had verzameld zich vooral bezig met elkaar. Er werd bier gedronken en vooruitgeblikt op de burgerrondes, waaraan de plaatselijke hobbyisten zouden deelnemen. Bij de ronde voor renners tot veertig jaar zou een aantal stamgasten van de Guyter meedoen in shirts van de kroeg. Eén van hen was de 24-jarige Rob de Graaf, die de ronde uiterst serieus nam. “Ik wil straks absoluut winnen. Alle wielrenners van Café de Guyter leven het hele jaar naar de ronde van Pijnacker toe.” 

De burgerrondes begonnen even later met de categorie 40+. Kort nadat Richard van Schie de ronde overtuigend had gewonnen legde Hein Lansbergen, één van de andere deelnemers, de insteek van de burgerrondes feilloos bloot. Hij reed na het passeren van de finish in een rechte lijn naar zijn vrouw, die langs het parcours stond, maar had vooral oog voor het biertje dat zij in haar hand had. Hij nam het haar af, nam een grote slok en concludeerde vervolgens dat hij ‘lekker had gereden’. 

De andere burgerronde ronde werd, zoals verwacht, een onderlinge strijd tussen de cafégangers van de Guyter. Rob de Graaf streed met zijn medevluchters Tom de Vreede en Joost Kool om de overwinning. Het was De Vreede die in een sprint à deux met De Graaf aan het langste einde trok. Sanne de Graaf, zusje van runner-up Rob, vond het niet eerlijk. “Tom heeft een amateurlicentie dus hij had helemaal niet mee mogen doen!” Dat De Vreede een uur eerder ook deel had genomen aan de wedstrijd voor Amateurs en dus vermoeider aan de start was verschenen dan haar broer, maakte volgens Sanne niet uit. “Mijn broer kan gewoon niet zo goed sprinten.” 

Ook tijdens de dikke banden races en de dernykoersen bleef het erg druk en gezellig in Pijnacker. De draaimolen in de finishstraat stopte niet meer met draaien en aan het drukke heen-en-weer geschut kon worden opgemaakt dat ook het springkussen non stop op bezoekers kon rekenen. 

André Remmerswaal, één van de bestuursleden van de ronde van Pijnacker, kon op zijn verjaardag terugkijken op een zeer geslaagde dag. “Dit is helemaal super, ik heb nog nooit zoveel mensen gezien bij de ronde van Pijnacker!” Remmerswaal dacht dat het succes te danken was aan het feit dat er dit jaar voor was gekozen de plaatselijke onderdelen aan het einde van de dag te plannen. “We wisten dat het Pijnackerse publiek het leuk vindt om naar de burgerrondes, dikke banden races en dernykoersen te kijken. Dat vinden ze schitterend!” 

Terwijl de schemering zijn intrede deed en de dranghekken aan de Meidoornlaan werden verwijderd, verschoof het feestelijk zwaartepunt slechts enkele tientallen meters richting de biertap van feestcafé de Guyter. De drifkickers gaven met hun muziek het startschot voor het laatste onderdeel van de dag, de avondetappe. Wat overbleef was een dansende, bierdrinkende menigte, het beeld dat bij een dorpsfeest hoort. Klik hier voor meer foto's. (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12