De dames van DAS willen en kunnen kampioen worden, maar of promotie een goed idee is?

Algemeen

Marijn van der Zee kwam afgelopen zomer over van Punch naar DAS, waar hij nu trainer is van dames 1.

DELFT – De dames van DAS staan ongeslagen bovenaan in de Rayon Cup. Dat is niet verrassend, want de basketballende dames spelen dit seizoen twee klassen lager. De afgelopen jaren speelde DAS nog eredivisie en dat ging de hoofdmacht steeds beter af.

Om financiële redenen zat een volgend seizoen Eredivisie er echter niet in. DAS schreef zich daarom in voor de Rayon-competitie, waar het team van trainer Marijn van der Zee (30) tegen minder hoogvliegende clubs uitkomt. “Dit is wel een ander niveau dan waar DAS vorig jaar nog speelde”, reageert Van der Zee dan ook op de vraag hoe het met zijn team gaat. “Het verschil is groot. We spelen nu bovendien alleen tegen clubs uit de Provincies Zuid-Holland en Utrecht. Vorig seizoen speelde DAS nog landelijk.” Van de ploeg die toen nog Eredivisie speelde, is alleen Amy van Blitterswijk gebleven. Het team is verder aangevuld met spelers uit de eigen jeugd en met speelsters die eerder al voor DAS hebben gespeeld. 

- Waar merk je aan dat jullie twee niveaus lager spelen?
“We winnen alles vrij eenvoudig. Het is alweer een tijdje terug dat dit team met elkaar speelde. Ze moeten daarom wel weer een beetje aan elkaar wennen, maar desondanks winnen we vrij makkelijk. Het kan natuurlijk altijd beter, daar werken we aan.” 

- Wat kan beter?
“Iedereen in het team kan individueel verdedigen. We moeten echter leren om ook als team beter te verdedigen en met z’n vijven tegelijk druk te zetten. Als we echt kampioen willen worden, dan spelen we na de herfst play-offs. Dan spelen we tegen betere teams en moeten we dit wel beter op de rit hebben.” 

- Wat zijn de sterke punten van DAS?
“We hebben kwalitatief erg goede speelsters. Veel komen uit de jeugdopleiding van DAS, daar hebben ze al heel goed leren basketballen. Dat kunnen ze nog steeds. Ze zijn het product van de DAS-jeugdopleiding van tien jaar geleden, die opleiding is kwalitatief best goed.” 

- Vinden leden het nog jammer dat DAS geen Eredivisie meer speelt?
“Dat vinden ze jammer, ja, maar er is ook een soort van realiteitszin. Als je tóch Eredivisie was gaan spelen, dan was de vereniging in nog grotere problemen gekomen. Er zijn ook veel mensen die hier recreatief basketballen. Er is dus teleurstelling, maar ook het besef dat je dit niet moet willen.” 

- Wat is jullie doelstelling dit seizoen?
“We willen kampioen worden van het rayon. Als dat lukt dan heb je de optie om te promoveren. Moch dat gebeuren, dan kijken we hoe de vereniging ervoor staat. Op dat moment besluiten we of we een klasse hoger willen spelen. Tot die tijd proberen we vooral het kampioenschap binnen te halen. En we hebben prima papieren om dat te redden.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12