Afbeelding

Twee Alquin-bandleden misten de muziek, dus maakten ze een nieuw album

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Alquin is even gestopt, maar de bandleden Michel van Dijk (rechts) en Ferdinand Bakker (links) stopten niet met muziek maken.

DELFT – Gitarist Ferdinand Bakker en zanger Michel van Dijk speelden voorheen in Alquin. Die roemruchte Delftse band stopte in het voorjaar van 2011 echter met optreden. Bakker en Van Dijk misten de muziek toch wel, dus begonnen ze kort daarop aan hun eigen soloalbum.
Dat album, dat de naam LONE kreeg, komt aanstaande woensdag uit. “Het is duidelijk geen Alquin-plaat”, licht de Delftse gitarist Ferdinand Bakker toe. “Maar er zitten wel allerlei dingen in die ook terugkomen in het Alquin-repertoire, want ik ga níet opeens compleet andere muziek schrijven.” Hij schreef de nummers met de bedoeling dat ze op een nieuwe plaat van Alquin zouden komen. “Maar we zijn gestopt met optreden. We hebben een beetje een sabbatical.” Die duurde net iets te lang, vonden Bakker en Van Dijk. Ze wilden aan de slag met de nieuwe muziek en die iedereen laten horen. Dus besloten ze dit samen op te pakken.
Op LONE-project staan nieuwe nummers die, merkt Bakker op, allemaal ‘op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn’. “Het is een soort reis, met steeds een ander landschap. En elke plek onderweg heeft een eigen verhaal.” Dat klinkt misschien wat vaag en diepzinnig, maar dat valt volgens Bakker wel mee. “Als je door je eigen leven trekt, merk je dat sommige dingen met elkaar te maken hebben. Je leert die gebeurtenissen met elkaar te duiden. We hebben voor dit album de verhalen opgezocht waarvan we met z’n tweeën weten wat ze betekenen.”

Terug
Daarvoor gaan de twee rasmuzikanten terug naar hun roots. “We gaan terug naar de wortels, de dagen van de rock, blues en de Amerikaanse R&B.” De tijd ook dat Alquin voor volle en uitzinnige zalen speelde. Als je goed luistert, hoor je al die verschillende lagen en invloeden terug in de muziek, vertelt de man die het schreef. Het is overigens niet zo dat, omdat de plaat door een zanger en gitarist is gemaakt, je alleen zang en gitaar hoort. Integendeel. Bakker: “Ik heb een eigen studio en ik speel meerdere instrumenten.” Ook werkten gastmuzikanten mee aan de nieuwe cd, die zich het best laat samenvatten onder de noemer alternatieve rock.
De cd telt elf nummers en duurt in totaal 45 minuten. Dat zijn dus, wie het repertoire van Alquin kent, relatief korte nummers. De Delftse muzikant is uiterst tevreden over het eindresultaat van alle arbeid. Hij is trots op de muziek, maar ook op de verpakking en het artwork. “De plaat en de cd hebben een ‘thermische hoes’. Die is zwart, maar bij aanraking wordt de print zichtbaar.” Hij is bovendien blij dat LONE ook op vinyl uitkomt. “Want daar luister je toch anders naar. Een plaat zet je op en je gaat er echt voor zitten, anders dan wanneer je iets via iTunes luistert. Op ons nieuwe soloalbum staat muziek waar je voor moet gaan zitten en echt naar moet luisteren.” Het allermooiste vindt hij echter nog dat het album tot stand is gekomen met behulp van zo’n tweehonderd muziekliefhebbers die voorintekenden en zo hielpen het project te financieren. “Dat is het meest waardevol voor me. Zonder hen had dit niet gekund.”
Op woensdag 6 november is de cd-presentatie in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer. “We gaan dan de hele cd spelen, met misschien nog enkele andere nummers. We gaan kijken hoe het live uitpakt, dat is ook voor ons spannend.” LONE is verkrijgbaar bij VelvetMusic aan de Voldersgracht.


Win kaarten èn de cd
Via de krant Delft op Zondag is het mogelijk om twee kaarten voor de cd-presentatie in Zoetermeer èn de cd LONE te winnen. Heb je daar wel oren naar? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en vertel wat LONE voor jou betekent. Ferdinand Bakker kiest een winnaar. 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12