Te water geraakte katten kunnen voortaan met een kattenklimtouw de kade opklauteren

Algemeen

Truus Feyge van Kattenhulp Delft (links), binnenstadcoördinator Alaa Abdulfatah en stadsecoloog Dinny Tubbing (rechts) laten het eerste touw symbolisch te water. Op de achtergrond is het eerste Delftse kattenklimtouw te zien.

DELFT – Een kat heeft zeven levens, maar niet als het dier in een gracht met hoge kademuren belandt. Stichting Kat uit de Gracht Delft maakte zich daarom hard om kattenklimtouwen in de Delftse grachten te hangen. Vorige week zaterdag kon de eerste touwen worden bevestigd. Dit touw werd aan de Lange Geer door stadsecoloog Dinny Tubbing, binnenstadscoördinator Alaa Abdulfatah en Truus Feyge van Kattenhulp Delft symbolisch te water gelaten.



“Dat was geweldig”, vindt Maureen Crijns, de voorzitter van Kat uit de Gracht Delft. “Het gaf een fijn gevoel om de eerste touwen op te hangen. We hadden vooraf bij buurtbewoners folders in de bus gedaan en aan winkeliers gevraagd om prijzen beschikbaar te stellen. We hebben daar zúlke positieve reacties op gehad.” Zaterdag, bij de feestelijke onthulling van het kattenklimtouw bij het Legermuseum, sprak Crijns twee Delftenaren wiens geliefde huisdier in de gracht is verdronken. “Dáár doen we het dus voor.”

Crijns kwam in de zomer van 2010 op het idee om touwen langs de Delftse grachten te hangen. Ze deed vervolgens onderzoek naar de noodzaak hiervan. Daaruit bleek dat er jaarlijks zo’n tien tot vijftien katten in de Delftse grachten een verdrinkingsdood vonden. “Dat aantal willen we met onze touwen naar beneden brengen”, legt ze uit. In andere steden hebben dergelijke touwen hun nut al bewezen. In Leiden kropen de afgelopen drie jaar al 22 katten via een klimtouw uit het water. Ook twee mensen gebruikten de touwen om het water uit te klauteren.

Wie denkt dat elke gracht in de binnenstad nu vol komt te hangen met touwen, vergist zich. “Dat is absoluut niet de bedoeling”, benadrukt Crijns. Wel komen er later dit jaar nog kattenklimtouwen langs de grachten van het Noordeinde en de Kantoorkracht, twee plekken waar regelmatig katten verdrinken. “Verder willen we veel meer aan voorlichting gaan doen, touwen zijn een allerlaatste oplossing.” Crijns en de andere dierenvrienden van Kat uit Gracht willen hun stadsgenoten er bijvoorbeeld op attent maken dat het niet handig is om je kat met Oud en Nieuw óf als de gracht vol met kroos ligt naar buiten te laten. Zelf is ze zuinig op haar drie huisdieren, die niet verder mogen dan haar tuin. “Ik wil niet dat ze de straat opgaan en verdrinken. Als je een keer een drijvend kattenlijkje hebt gezien… Dat is heel eng.” 

De voorzitter van Kat uit de Gracht Delft denkt niet dat er – nu er klimtouwen hangen - nooit meer een kat in een Delftse gracht zal verdrinken. “Maar we hopen dat het minder wordt. Als we hier aan de Lange Geer van vier naar twee verdrinkende katten per jaar gaan, ben ik al blij.” En dat is niet het enige waar Crijns blij van wordt. Ze vond het geweldig om te zien dat bewoners en ondernemers in de binnenstad zo meeleefden. “We hebben zóveel goodwill gekregen, dat vind ik het allermooiste hieraan. Veel waren bereid ons te steunen en het Legermuseum, bijvoorbeeld, is zó goed voor ons geweest. Delft is niet zo’n kille gemeente als veel grote steden.”

Volgens Crijns zijn cijfers over verdrinkende katten nog altijd ontzettend nodig. “We willen dat Delftenaren het bij ons melden als ze weten waar een kat is verdronken of te water is geraakt. Zo kunnen we de hotspots het beste in beeld brengen.” Wie zoiets heeft gezien, kan dit mailen naar delft@katuitdegracht.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12