Afbeelding

De niet te stoppen opmars van de Amerikaanse rivierkreeft

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

De Amerikaanse rivierkreeft, zoals deze in het Hof van Delftpark, laat zich rond deze tijd van het jaar meer op het land zien om te paren. (foto: Marco van der Roest)

DELFT – De Amerikaanse rivierkreeft is in Delft en de regio aan een flinke opmars bezig. Het diertje plant zich razendsnel voort en komt steeds vaker en in een steeds groter gebied voor.


De Amerikaanse rivierkreeft ziet er onsympathiek uit en schijn bedriegt in dit geval niet. De rivierkreeft is een exoot, heeft dus geen natuurlijke vijanden en lust de dieren en planten die op z’n pad komen rauw. “We kennen plekken waar de kreeften heldere en plantenrijke wateren hebben gereduceerd tot een kale bak”, geeft een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Delfland aan.


Geert van Poelgeest van de KNNV afdeling Delfland, normaal gesproken enthousiast over alles wat groeit en bloeit, heeft weinig goede woorden over voor de rivierkreeft. “Het zijn alleseters, ze eten alles op en beschadigen van alles”, begint de voorzitter van de natuurorganisatie. “Ze hebben de neiging holen te graven. Ik vind de situatie zorgwekkend, ja. De Amerikaanse rivierkreeft heeft onze inheemse kreeft verdreven, die komt nu alleen nog ergens in Arnhem voor. Ze hebben de hele boel overgenomen.”


Ingrijpen
De krant Delft op Zondag schreef in 2008 al over de komst van de rivierkreeft naar deze regio. “Als het te erg wordt gaan we ingrijpen”, zei een woordvoerder van Delfland toen. Zo erg is het nog niet. “Maar de rivierkreeft heeft zeker onze aandacht”, laat de woordvoerster van Delfland nu weten. Er is afgelopen jaren onderzoek gedaan. “We weten inmiddels een stuk meer. We weten wat ze eten, hoe snel ze zich voortplanten, hoe ze zich verspreiden en wat de effecten op het watersysteem zijn. Daar staat tegenover dat er nog altijd veel vragen zijn en er nog veel te ontdekken valt.” Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat de rivierkreeften het liefst een zo voedzaam mogelijke maaltijd nuttigen. “Denk daarbij aan kleine waterdiertjes, maar ook aan eieren en larven van vissen en amfibien. Zijn die er niet of niet meer, dan doen ze zich graag tegoed aan waterplanten”, weet de woordvoerster. Daarnaast toonde onderzoek aan dat de rivierkreeft zonder reden planten ontworteld. Vanwege hun voortplantingsdrift, kunnen er enorme hoeveelheden kreeften in een sloot of plas leven. En is de impact op hun prooien enorm.

Graafgedrag
Door hun graafgedrag brengen ze schade toe aan oevers, vooral als die uit klei bestaan. Delfland had in 2010 de primeur van het eerste officieel gedocumenteerde graafgedrag van kreeften. Delfland en Rijnland lieten hier vervolgens door Naturalis en Stichting Kenniscentrum Dierplagen onderzoek naar doen. “Hun graafgedrag kan leiden tot verzakte gazonnen of stoepjes. Uit het onderzoek is wel gebleken dat zulke schade enigszins valt te voorkomen. Ze blijken moeilijker te graven in oevers met veel grote oeverplanten”, weet de woordvoerster.


Is er dan niets positiefs aan de komst van de Amerikaanse rivierkreeft? “Ja”, zegt Geert van Poelgeest. “Het zijn beesten, het leeft. Het lastige is dat ze hier niet vandaan komen. Ze komen in een gespreid bedje. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en kunnen ongestoord hun slag slaan. Dan explodeert hun aantal. Daar zijn heel veel voorbeelden van.” Van Poelgeest verwacht dat de opkomst en ondergang van de Amerikaanse rivierkreeft in Nederland honderd jaar kan duren. “Daarna zijn ze wel weer over hun hoogtepunt heen, maar dat zullen jij en ik niet meer meemaken.”


Bij het Hoogheemraadschap zullen ze de opmars niet proberen te stoppen. Wordt dat wel geprobeerd, dan zou dat voor ‘onacceptabel grote schade’ aan de rest van het watersysteem kunnen zorgen. “Er valt niet veel meer tegen te doen”, zegt de woordvoerster. “Hun graafgedrag heeft nog geen echte problemen veroorzaakt. Kades en dijken worden uitstekend in de gaten gehouden.” Wat ze wel wil meegeven aan alle tuinvijver- en aquariumbezitters: Laat je exotische planten of dieren niet los in de natuur en laat ze niet ontsnappen. Het kan weleens een eeuw duren voor de natuur het probleem weer oplost…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12