Wat ik zeggen wil... zondag 29 januari

Algemeen

De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag van 29 januari.

Hondenpoep

DELFT - Met verbazing heb ik in de krant Delft op Zondag van vorig weekend de reactie van N. Verweij gelezen op het door mij ingestuurde stukje over de overlast van hondenpoep. Het is mij nu eindelijk duidelijk waarom er na jaren van ergernis nog steeds geen verbetering in de situatie is. Dit komt dus met name door mensen met dezelfde instelling als N. Verweij. Het is wel de omgekeerde wereld als je je kind niet meer in het gras en bij de waterkant mag laten lopen, omdat dat er hondenpoep kan liggen. Ook het wandelen of spelen op het weinige groen dat stadskinderen al hebben kan niet meer, want ook dit gras behoort nu toe aan alle hondenbezitters! Wij mensen horen niet op het gras te lopen en ook aan de waterkant hebben we niets te zoeken. Er zouden speciale controleurs moeten komen die iedereen bekeuren die zich op het gras bevinden of langs de waterkant lopen. Ook heeft Verweij het over ‘leven en laten leven’ Dat houdt volgens hem of haar dus in dat wij ons aan het asociale gedrag moeten aanpassen. Een lichtpuntje in de reactie is er wel: Verweij verklaarde dat - als de wet van het opruimen van de hondenpoep er was voor dat de hond aangeschaft werd – hij of zij de hond nooit had genomen. Ik hoop dat alle hondeneigenaren die de poep van hun hond laten liggen deze mening met hem of haar delen. Dan blijven misschien alleen de echte hondenliefhebbers over die wel bereid zijn om de poep van hun dier op te ruimen.

J. van Meer, Delft


Parkeerboete
DELFT – Wie ’s avonds wel eens in de Wippolder naar een parkeerplek heeft gezocht, weet dat dit niet altijd meevalt. Buurtbewoners schreeuwen al jaren om een oplossing, maar ze zagen het aantal parkeerplekken de afgelopen jaren alleen maar verminderen. Logisch dus dat veel bewoners inmiddels, bij gebrek aan beter, maar (deels) op de stoepen zijn gaan parkeren. Niemand die hierover klaagt. Hoewel parkeren op een stoep niet is toegestaan, werd dit altijd gedoogd. Dus parkeerde ik, als er geen ‘legale’ parkeerplek in een straal van zo’n tweehonderd meter rond m’n huis was, ook wel eens op een stoep. Dat ging goed, tot vorige maand. Ik had opeens een prent van 76 euro te pakken. Nu de stadswachten geen zware voettochten meer hoeven af te leggen, maar zich op een Segway verplaatsen, komen ze blijkbaar ook helemaal naar de Wippolder. Om daar wat bewoners te pesten die geen parkeerplek konden vinden. Ja, ze doen ook hun werk, maar ze laten zich niet weerhouden door ook maar een klein beetje inlevingsvermogen. Ik parkeer daar niet uit gemakzucht, niet uit luiheid, ik parkeer niet op de stoep omdat ik dat leuk vind en al helemaal niet omdat ik schijt aan de regels heb. Ik parkeer daar soms, na een lange zoektocht, als er in de wijde omtrek van m´n huis geen één andere plek te vinden is. Wordt er dan van me verwacht dat ik richting de Zuidpoortgarage rij en daar – tegen betaling - mijn wagen zet? Beste stadswacht, (of toezichthouder van de openbare ruimte), rij alstublieft eens ´s avonds na elven een rondje door onze mooie buurt. Ik weet zeker dat je dan nog minder beschikbare parkeerplekken telt dan dat jij opleidingen hebt genoten. M. Veldmate, Delft



Gewijzigde vuilophaaldienst
DELFT - In de Ministersbuurt-West werd voorheen op woensdag en donderdag het afval opgehaald door Avalex. De ophaaldienst kwam altijd tussen 10.00 en 11.00 uur. Van Avalex hebben we nu bericht gekregen dat het afval om de week wordt opgehaald. De ene week het GFT en de andere week het Restafval. De nieuwe ophaaldag is op maandag. Op maandag 23 januari staat op de planning dat het GFT-afval wordt opgehaald. Het blijkt nu dat de medewerkers van Avalex wel heel snel door de wijk heen willen zijn. Van één van de leden van de buurtcommissie hoorde ik dat het afval al voor acht uur werd opgehaald. Er stond toen nog geen bak buiten. In de regeling staat dat het afval om 07.30 uur moet zijn aangeboden, maar het mag niet voor 06.00 uur buiten worden gezet. In onze wijk wonen veel ouderen en die moeten dus van Avalex en de Gemeente Delft op maandag maar vroeg opstaan om het afval buiten te zetten. Het zou voor een bedrijf als Avalex veel netter zijn als men een uur later begon en dus vanaf ongeveer negen uur het afval ophaalt. Een alternatief voor de bewoners zou zijn om de avond van tevoren het vuil buiten te zetten, maar dit mag niet volgens de gemeenteverordening. De service van Avalex en de Gemeente is ver te zoeken.

René van der Krogt, Buurtcommissie De Ministerraad, Delft


Walgelijk gedrag
DELFT - Huub Langeweg schrijft in de krant Delft op Zondag van 22 januari over brievenbussen die niet toegankelijk zijn. Hij heeft groot gelijk dat het anders moet. Ik ben overtuigd dat de burgers zich niet bewust willen zijn van hun leef- en woonomgeving. Ze doen maar. Ik zeg tegen de Gemeente: Ga steevast alle foutgeparkeerde fietsen weghalen. Er staan immers parkeerverboden? Wie prijs stelt op z’n fiets, vindt zelf wel een correcte parkeerplek, want die zijn er. Dan nog wat ander wangedrag, aan het Crommelinplein. Men heeft hier onlangs verbouwd en zet de spullen tegen de muur van het voormalige GGD-gebouw. Keurig toch?! En die spullen worden door anderen doorzocht, verplaatst en op straat neergekwakt. ‘De openbare straat is van iedereen en de Gemeente moet het maar opruimen en schoonhouden’, denken ze. Walgelijk gedrag. Handhaven en bestraffen is naar mijn mening de enige oplossing. Ik maak me kwaad als ik zie hoe onze woon- en leefomgeving wordt verprutst. Ik heb me onlangs tot de Gemeente gewend met de vraag wanneer de veegploeg langs zou komen om zwerfvuil op te vegen. ‘We vegen niet meer regelmatig’, was de reactie. Maar wanneer ze wèl komen vegen? ‘We volgen de richtlijnen’, werd gezegd. Richtlijnen? Op internet gaat het over groen dat wel of niet over de stoep- en wegranden hangt. Daaraan wordt een categorie gekoppeld en op basis daarvan treedt de Gemeente op. Of niet. Over zwerfvuil wordt niet gerept. Ik stuurde een aantal foto’s van de Voorhofdreef waar van alles in de struiken hangt, kleeft en zwerft. Tevens van vuilhopen op het Crommelinplein en het Zuideinde. Zomaar een paar plekken. Hoeveel foto’s wil de Gemeente hebben? Beste Gemeente Delft, wat is er nu mooier dan opgeruimde openbare ruimtes, mensen beboeten voor wangedrag en daardoor bereiken dat er weer orde is op straat? Geen betere burger dan een tevreden burger… Loes Zielschot, Delft


Parkeren aan Asvest
DELFT – In de krant Delft op Zondag van vorig weekend stond dat parkeren aan de Asvest verboden is. Als service naar de al beboete mensen het volgende: De Gemeente Delft ziet het verkeerd en hanteert, dan wel misbruikt, enkele verkeerswetgevingen. Uiteraard is de verborgen insteek het voorkomen dat parkeergelden in de binnenstad worden misgelopen en niet de fietsverkeersveiligheid. Als je op Google streetview kijkt zie je naast het braakliggende terrein aan de Asvest een poort met toegang tot garageboxen en een verlaagde stoeprand tussen straat en fietspad waarlangs auto’s mogen oversteken. Dus het kruisen van het fietspad is toegestaan en valt nimmer onder het begrip ‘met de auto rijden over het fietspad’, daarmee wordt immers bedoeld het ongeoorloofd gebruik maken van het fietspad voor gemotoriseerd verkeer, bijvoorbeeld als sluipweg. Daar is hier geen sprake van. Bovendien is de enige rechtspersoon die bezwaar kan maken tegen geparkeerde auto’s op het braakliggende terrein de rechtmatige eigenaar van dat terrein. Ik neem aan dat dit niet de Gemeente Delft is.
Als die persoon daar bezwaar tegen heeft, dan moet hij dat overigens wel duidelijk aangeven met bijvoorbeeld een verboden parkeren-bordje. Bij constatering van oneigenlijk geparkeer, dan nog mag de Gemeente geen boete geven. Dat mag alleen een op speciaal verzoek van de eigenaar opgeroepen agent doen. Juist een niet betegeld en/of onbewoond stuk terrein valt te beschouwen als een braakliggend terrein - dan wel bouwterrein - waarop geen individuen gaan recreëren, dus er is geen gevaar voor argeloze voetgangers die in onoverzichtelijke situaties kunnen terechtkomen. Als extraatje valt nog te beschouwen dat de parkeerzone van de Delftse binnenstad voorbij dit terrein ligt. Dus daar kan sowieso geen aanspraak op worden gedaan. Voorlopig moet het dus mogelijk zijn om aan de Asvest te parkeren.

Michael van Rooij, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12