Afbeelding

TU Delft verwelkomt 5050 nieuwe studenten en dat zijn er 500 meer dan vorig jaar

Algemeen

Editie: Week 22, Jaargang 34 |

Aan nieuwe studenten geen gebrek. Dat werd woensdagmiddag ook bij de biercantus duidelijk. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Iedereen die niet in een grot leeft heeft afgelopen week gemerkt dat er weer duizenden nieuwe studenten in Delft zijn. De TU Delft verwacht 4000 bachelorstudenten en ongeveer 1050 internationale studenten te verwelkomen.


Het precieze aantal kan de TU Delft pas in oktober melden, zegt woordvoerder Michel van Baal. “Dan is het formele meetmoment.” Zeker is wel dat het om veel nieuwe studenten gaat. De universiteit kan die instroom goed aan, meldt Van Baal. Hiervoor moet echter wel worden uitgeweken naar een andere locatie. “We hebben voor komend jaar een deel van het Armamentarium, het voormalige Legermuseum, gehuurd. Daarnaast worden meer docenten aangenomen.”


Enkele studies hebben dit collegejaar een beperkte instroom; een numerus fixus. “Dit om te voorkomen dat die studies te snel groeien”, legt Van Baal uit. Het gaat hier om de studies Werktuigbouw, Industrieel ontwerpen, Luchtvaart- en ruimtevaartechnologie, Bouwkunde en sinds dit jaar ook de nieuwe studie Klinische Technologie. “Dit doen we om grote schommelingen te voorkomen. Als blijkt dat er structureel meer belangstelling is voor zo’n studie, dan wordt de instroom stapsgewijs verhoogd. Dit gebeurt momenteel bijvoorbeeld bij Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.”


Het gebeurt echter niet vaak dat de Delftse universiteit een nee moet verkopen aan studenten die graag in Delft zouden willen studeren, weet de woordvoerder. “Omdat de numerus fixi bedoeld zijn om sterke plotselinge groei te voorkomen. Daarnaast schrijven studenten zich vooraf vaak voor meerdere studies in, zeker bij studies met een numerus fixus. In totaal verwachten we dit jaar ruim 5000 nieuwe bachelor- en masterstudenten, ongeveer 500 meer dan vorig jaar.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12