Even bellen met...

Algemeen

Ernst Raaphorst van Hoogheemraadschap Delfland Delfland is in z’n nopjes met de kou. Zij hoopt dat door de vrieskou de exotische grote waternavel die in de Hollandse sloten woekert, flink wordt teruggedrongen.

-Hoe ziet de exotische grote waternavel er uit?
“Het is een oeverplant die een soort van mat over het water vormt. Hij komt van nature niet in Nederland voor, maar is geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De blaadjes lijken op parapluutjes die boven het water uitsteken.”

-Waarom hoop je dat de kou hem fataal wordt?
“Hij kan met z’n mat van bladeren hele sloten bedekken. Daardoor krijgen vissen en waterplanten geen lucht meer. Omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft in Nederland, groeit hij maar door. De kou zal hem gelukkig een flinke slag terug bezorgen. Helaas is dat niet genoeg om ‘m uit te roeien. Daarom bestrijden wij ‘m ook intensief met de hand. Met schop en spade. Lastig is wel dat - wanneer je een stukje wortel of blad vergeet - hij gewoon weer aangroeit.”

-Zijn er meer van zulke exoten waarvan je hoopt dat ze het loodje leggen?
“Er zijn zeker meer exotische waterplanten die hier niet horen en nu last hebben van de kou. Bijvoorbeeld de waterteunisbloem en de waterhyacint. Ook door mensen uitgezette roodwang-schildpadjes overleven deze vrieskou niet. De exotische Amerikaanse rivierkreeft heeft er echter geen last van. Dat is jammer, want die heeft intussen de Europese variant bijna helemaal uit Nederland verjaagd. De Amerikaanse rivierkreeft plant zich snel voort en eet hele sloten leeg. Kikkers en salamanders worden hierdoor zwaar getroffen. Hun jongen, de kikkervisjes, worden opgeslokt.”

- Is de groei van exoten in de sloten nog wel te stoppen? Voer je geen verloren strijd?
“Het ligt eraan welk soort. Dieren en planten die uit Oost-Europa via kanalen en rivieren naar Nederland komen, daar kun je weinig tegen doen. De Amerikaanse rivierkreeft is intussen ook niet meer te stoppen. Wat we wel kunnen tegenhouden is de invoer van tropische vissen en planten die via tuincentra in Nederland komen. Op het moment wordt gewerkt aan een betere selectie hiervan.”

- Mag ik straks geen exotische plant meer in de tuin zetten?
“ Geen is een beetje overdreven. Niet alle tropische planten zijn een bedreiging. Alleen diegene die zich buiten de tuin kunnen voortplanten. Daar moeten we voorzichtig mee zijn, net als met schildpadden die worden gedumpt en aquaria die worden geleegd in sloten. Men staat niet stil bij de gevolgen voor de natuur. Wees alsjeblieft voorzichtig. Als iets er eenmaal zit, krijg je het meestal niet meer weg.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12