Mark van Dijk had het nooit verwacht, maar denkt als voetballer ouder dan 31 te worden

Algemeen

Met het neusje voor de goal zit het nog wel goed bij Mark van Dijk. In de wedstrijd tegen DOSR ziet hij de keeper ver voor zijn doel staan en probeert het met een lobje, dat helaas net nog gekeerd kan worden. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Wie bij aanvang van het seizoen gezegd zou hebben dat SEP de hoogstgeklasseerde Delftse ploeg in de Derde Klasse A zou zijn, was voor gek verklaard. Toch staat de ploeg van trainer Joop Hoornweg na zestien wedstrijden op de zevende plaats en houdt zij hiermee Concordia en DHL achter zich.

Dat is een knappe prestatie, vindt ook aanvaller Mark van Dijk. “Bij aanvang van het seizoen was het onze doelstelling om te handhaven. Inmiddels staan we op de zevende plek en dat is knap.” Volgens Van Dijk is de klassering het gevolg van hard werken. “We hebben een elftal dat vorig jaar door kampioen te worden is gepromoveerd. Daardoor speelt een aantal van die jongens in de Derde Klasse op de top van hun kunnen. Anderen, zoals bijvoorbeeld Terrence van Koppen, kunnen nog iets extra’s brengen.” De belangrijkste kracht van zijn ploeg is volgens de 30-jarige aanvaller de mentaliteit. “Want we moeten er week in, week uit weer keihard voor knokken. Die instelling leidt, samen met het nodige geluk tot de mooie klassering van nu.” 

Dat is een fijne constatering voor SEP. En dat beetje geluk is wat Van Dijk z’n vorige club DHL misschien wel een beetje mist. “Zij hebben ontzettend goede voetballers rondlopen en spelen ook zeer behoorlijk voetbal. Misschien lopen er bij hen nog wel betere voetballers rond dan bij ons. Hun grote probleem is dat ze teveel kansen nodig hebben.” Twee seizoenen geleden liep Van Dijk er zelf nog in de spits. “Maar op een gegeven moment gaf trainer Wim van Zinnen aan dat het lastig voor me zou worden om me in de basis te knokken. Toen ben ik rond gaan kijken en uiteindelijk werd het SEP.”
 
‘VROEGER DACHT IK DAT IK ALS VOETBALLER NOOIT OUDER ZOU WORDEN DAN EENENDERTIG’
Die keuze voor de geelroden werd deels ook ingegeven door de aanwezigheid van trainer Joop Hoornweg, die Van Dijk nog uit zijn tijd bij dvv Delft kende. “Joop had opgevangen dat ik op zoek was naar een nieuwe club en vroeg of SEP niks voor me was. Op dat moment wilden ze kampioen worden en aan het eind van het seizoen kon dat feest ook inderdaad worden gevierd.” 

Het leidde tot een promotie naar de Derde Klasse, een klasse waarin Van Dijk niet meteen een basisplaats kreeg van Hoornweg. “En op zich is dat ook niet vreemd”, vindt Van Dijk, “want bij aanvang van het seizoen woog ik 139 kilo. Inmiddels ben ik ruim dertig kilo kwijt en merk ik dat het allemaal weer wat makkelijker gaat. Ik hou het langer vol en krijg weer wat terug van de snelheid, waarvan ik vaak gehoord heb dat mensen die niet van me zouden verwachten. Vroeger dacht ik dat ik als voetballer nooit ouder zou worden dan eenendertig, maar zoals ik nu in mijn vel zit, heb ik het gevoel dat er nog wel wat jaartjes bij kunnen.” 

‘IK HEB NOG ALTIJD HET NEUSJE VOOR DE GOAL’
En dus kan de voetbalwereld waarschijnlijk langer genieten van de man met misschien wel het meest verwoestende schot van Delft. Hij begon ermee in de jeugd van dvv Delft, speelde vier seizoenen bij DHC, vervolgens vijf seizoenen bij dvv Delft, waarna hij na twee jaar DHL bij SEP neerstreek. “Dat schot komt denk ik voort uit het feit dat ik altijd gefitnesst heb. Daarnaast had ik tot mijn zesentwintigste geen rijbewijs, waardoor ik alles met de fiets deed. Met mijn beenspieren zat het dus wel goed. In mijn DHC-tijd schoot ik voor of na de training vaak nog een uurtje gericht op doel. Dat is mijn schot wel ten goede gekomen.”Een andere kwaliteit van Van Dijk is volgens hemzelf dat er altijd iets gebeurt in het veld als hij erin staat. “Daarnaast heb ik nog altijd het neusje voor de goal. Nu ik fitter ben, merk ik ook dat ik daarin scherper ben.” 

Het leidt allemaal tot een leuke periode bij SEP. “Het is een ontzettend gezellige vereniging, die qua sfeer wel te vergelijken valt met DHL. Ik heb er een hekel aan als de mensen met wie je samenwerkt na een training of wedstrijd meteen hun biezen pakken. Dat gebeurt bij deze verenigingen gelukkig niet.” 

Ook trainer Joop Hoornweg blijft na trainingen en wedstrijden regelmatig een drankje drinken, tot tevredenheid van Van Dijk. “Verder is hij een goede trainer die de nadruk legt op fitheid en conditie. Hij is in elke situatie positief. De rust die hij uitstraalt slaat over op de groep, waardoor we niet snel in paniek raken.” Uiteindelijk zal het, als SEP zo doorgaat, tot een zeer verdienstelijke klassering op de ranglijst leiden.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12