De beste speler gaat winnen tijdens Open Kampioenschap Risk, verwacht de organisatie

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

Pam Breedveld en broer en zus Joeri en Tara Schoemaker (v.l.n.r.) kijken uit naar het Open Kampioenschap Risk, waarbij de winnaar een door Jouri vervaardigd speciaal Risk-bord kan winnen…

DELFT – Risk is een populair bordspel, maar een officieel Risk Kampioenschap werd vooralsnog nooit georganiseerd. De 24-jarige Delftse student Jouri Schoemaker gaat daar verandering in brengen.


Samen met zijn medestudenten Pam Breedveld (19), Thijs Kroezen en Tara Schoemaker (22) – tevens zijn zusje – organiseert hij zaterdag 10 januari het eerste Open Kampioenschap Risk van Nederland. In het voormalig Legermuseum nemen die dag sowieso 120 tot 130 deelnemers het tegen elkaar op. Jouri Schoemaker kwam op het idee voor zo’n Risk-wedstrijd omdat hij het zelf ook vaak speelt in het studentenhuis waar hij woont. “Wij zijn niet de enige studenten die het veel spelen”, wist hij. Er worden in Nederland kampioenschappen Monopoly en Kolonisten van Catan georganiseerd, maar wie wil uitblinken in Risk komt niet verder dan zijn of haar huiskamer. Toen Jouri het idee voor een NK Risk op Facebook lanceerde, bleek hij niet de enigen die behoefte had aan een landelijke strijd. Al 660 lieden lieten via dit sociale medium weten op 10 januari in Delft van de partij te zijn. Via crowdfunding vergaarde de organisatie ruim 1800 euro, waarmee de zaalhuur en promotiemiddelen kunnen worden betaald.


-Wat moeten we ons bij een Open Kampioenschap Risk voorstellen?
Tara: “Deze ruimte in het voormalig Legermuseum staat dan vol met tafels en stoelen, met zes spelers per tafel. De winnaar van één potje Risk gaat door naar de volgende ronde. Uiteindelijk komt er een finale met zes spelers”
-Zullen  dan de zes beste, slimste of meest ervaren spelers in de finale staan, of hangt het vooral van geluk af?
Pam: “Er is altijd wel een geluksfactor in, maar je kunt niet drie potjes achter elkaar geluk hebben. Waarschijnlijk wint degene die er het beste in is.”
Tara: “Het is een heel tactisch spel.”
Jouri: “Als je het vergelijkt met andere gezelschapsspellen, zoals Monopoly of Kolonisten van Catan, dan komt er relatief weinig geluk bij kijken. Dat is ook het leuke eraan. We merken dat het niet gauw verveelt, ook al speel je het vaak. Er zit een sociaal aspect aan. Je sluit tijdens het spel een soort deals met medespelers, die vervolgens weer verbroken worden. Dan brengt veel spanning en emotie met zich mee. Dat kan er weleens fel aan toegaan, maar ik heb gelukkig nooit meegemaakt dat het met slaande ruzie eindigde. Wel is het zo dat je na een avondje Risken wel moe bent.”


-Organiseren jullie het toernooi alleen voor studenten?
Jouri: “Nee, we willen het zo breed mogelijk doen en iedereen mag meedoen, maar vooralsnog bestaat het grootste aantal aanmelders wel uit studenten, afkomstig uit studentensteden als Delft, Amsterdam, Breda en Utrecht.”
- Waarom zouden we ons moeten aanmelden en meedoen met de wedstrijd?
Tara: “Het is een uniek event op een unieke locatie. Nooit eerder is een Risk-wedstrijd op zo’n grote schaal georganiseerd.”
Jouri: “En wat is er toepasselijker dan een Open Kampioenschap Risk in een voormalig Legermuseum? Het gaat een geweldige dag worden. En ik ben er trots op dat we in september begonnen met alleen een idee en we op 10 januari een mooi event gaan neerzetten.”

De hoofdprijs is al geregeld, want Jouri heeft uit hout een speciaal ‘limited edition-bord’ gemaakt. Wie mee wil doen kan zich nog tot en met aanstaande maandag aanmelden via www.benjijeralbij.nl. Wie deelnemers aan het werk wil zien, is op de dag zelf tussen 10.30 en 21.00 uur van harte welkom in het Armamentarium.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1