Twee paaltjes maken Gasthuislaan autoluw. En iedereen is daar blij mee

Algemeen

Nadat kinderen uit de buurt de touwtjes van de balonnen hadden doorgeknipt, was de Gasthuislaan officieel afgesloten.

DELFT – De Gasthuislaan is na het plaatsen van twee paaltjes in het wegdek voor een groot deel autoluw geworden.

Buurtbewoners, ondernemers en de Belangenvereniging Zuidpoort sloten dit deel van de binnenstad donderdag officieel af voor autoverkeer. De Belangenvereniging Zuidpoort pleit al sinds 2004 voor het terugdringen van sluipverkeer over de Gasthuislaan. Toen de Gemeente die klachten over de soms hard voorbijscheurende automobilisten in 2006 ging onderzoeken, bleek dat 36 procent onder de noemer sluipverkeer viel. Dat is nu verleden tijd. “Daar zijn we heel erg blij mee”, zegt Henk van Bergen namens de Belangenvereniging Zuidpoort. “Het neveneffect van deze maatregel is dat de oversteek tussen het Bastiaansplein en de Paradijspoort nu ontzettend veilig is geworden.” 

Op deze veelgebruikte oversteekplaats, die de winkelgebieden van De Veste en de Zuidpoort met elkaar verbindt, hoeven voetgangers niet meer bang te zijn dat dat de vouwen bij hen uit de broek worden gereden. “En”, geeft Van Bergen nog een derde voordeel van de paaltjes aan, “de winkeliers hadden hier voorheen een heel klein trottoir voor de deur. Dat is nu doorgaande bestrating geworden. Het is dus eigenlijk drie keer winnen.” 

De paaltjes zijn overigens al een paar weken geleden in het wegdek van de Gasthuislaan geplaatst. Donderdagmiddag was meer het moment van de officiële opening, of beter gezegd: de afsluiting. “Iedereen is tot nu toe positief over de maatregel”, geeft Van Bergen aan. “Ik heb het bij veel mensen nagevraagd en niemand zei dat ie het vervelend vindt.” Je zou je haast afvragen waarom dit stuk binnenstad niet eerder autoluw is gemaakt. Dat komt, legt Van Bergen uit, omdat éérst De Zuidpoort gereed moest zijn. En daarna moesten ook de hulpdiensten en de Kamer van Koophandel zich nog buigen over de nieuwe maatregelen en de gevolgen daarvan. “Maar dit is prima op tijd zo. Je kan niet vandaag iets roepen en denken dat het morgen klaar is.” 

Joke van der Jagt vindt het goed de Gasthuislaan nu autoluw is. Tien jaar geleden kwam er al eens een auto bij de 65-jarige Gasthuislaan-bewoonster door de ruiten van haar woning naar binnen. Ze is blij dat dit soort taferelen nu definitief tot het verleden behoren. “Er werd hier vaak heel hard gereden”, zegt Van der Jagt. “Het is hier nu veel rustiger geworden.” Ook buurtbewoonster Hannah van Baarle (65) is blij met de maatregelen. Ze ziet het liefst zo min mogelijk wagens in de binnenstad. Ze merkt overigens nog weinig van de gevolgen van twee paaltjes in het wegdek. “Ik woon op een ander deel van de Gasthuislaan. Omdat de Zuiderstraat nu opgebroken is, is het daar juist drukker.” 

Mercedes Postman en Marja van Vondelen bekijken de officiële afsluiting vanuit de opening van hun kapsalon Headquarters, waar één van de paaltjes nu pal voor de deur staat. “Het is een duidelijke verbetering”, vindt Van Vondelen. “Hoe vaak is de pui er hier niet afgereden?” Vrachtwagens die eigenlijk niet door de straat konden, maar dat wel deden, hebben zo de afgelopen jaren voor heel wat schade gezorgd. “Het is nu een stuk rustiger met verkeer”, is ook Marja van Vondelen opgevallen. “Het moet alleen nog wel iets beter worden aangegeven”, vindt haar collega Postman. “Want sommige vrachtwagenchauffeurs komen nu achteruit de straat in. Maar misschien is dat een kwestie van wennen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12