Een Ouderloket voor vragen, voor opmerkingen of voor een uitdraai van de schoolprestaties

Algemeen

Dinsdagmorgen waren de leerlingen en zo’n zeventig ouders getuige van het officiële opening van het Ouderloket.

DELFT – Ouders van leerlingen van de Mgr. Bekkersschool kunnen sinds deze week goed op de hoogte blijven van de prestaties van hun kind.

Daar werd deze week een Ouderloket geopend, waar ouders terecht kunnen met vragen, ideeën, opmerkingen of een uitdraai van het CITO-leerlingvolgsysteem. Schooldirecteur J.M.A. Verberk is er maar wat trots op. Maandenlang waren hij en andere medewerkers van de basisschool aan de Isaac da Costalaan bezig met de voorbereidingen en afgelopen dinsdag was het eindelijk zo ver: het Ouderloket werd toen officieel geopend. Het is, weet Verberk, een vrij uniek project. “Het Ouderloket is een soort voorlichtingsloket, of een vraagbaak voor ouders. We zijn hiermee begonnen om de relatie tussen school en ouders te optimaliseren”. 

Het Ouderloket is een fysiek loket binnen de school, dat elke elke ochtend en elke middag - met uitzondering van de woensdagmiddag - een uur geopend is. Het loket wordt bemand of bevrouwd door een leerkracht die de vragen van ouders kan beantwoorden of die ze anders kan doorverwijzen naar de juiste deskundige. In de computer in het Ouderloket zijn de gegevens van het leerlingvolgsysteem te vinden. 

“Zo zie je de echte ontwikkelingslijnen van een leerling, meer dan op een rapport”, weet de schooldirecteur. Ouders kunnen deze informatie op een uitdraai mee naar huis krijgen. Zo blijven ze optimaal op de hoogte van de prestaties van hun kroost. Dat moet, weet Verberk wel zeker, positief werken. “Onderzoeken wijzen uit dat een grotere betrokkenheid van ouders leidt tot betere leerresultaten van hun kinderen. We houden de lijnen hier dus kort. Ouders hebben nu twee keer per dag de kans om binnen te lopen en bijna overal antwoord op te krijgen.” Op de dag na de opening van het loket hebben de eerste ouders hier al gebruik van gemaakt. Verberk hoopt dat nog veel ouders zullen volgen. “Dat is niet alleen voor hen, maar ook voor ons van belang. Ouders kunnen heel goed input geven over wat hier anders kan. Dat kan nu op een heel laagdrempelige manier.” 

De Mgr. Bekkersschool bevindt zich in de wijk Voorhof. Een aanzienlijk deel van de in totaal 195 leeerlingen is van allochtone afkomst. Hun ouders kunnen bij het Ouderloket terecht voor hulp bij het invullen van formulieren of kostenregelingen. “De drempel om hiervoor naar de Gemeente te stappen is voor hen vaak te hoog. Hier is nu ook alles aanwezig”, benadrukt Verberk. Hij is blij dat de Gemeente Delft helpt met het financieren van het niet al te goedkope Ouderloket. Want, weet hij, “dit kan alleen dankzij subsidies van de Gemeente.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12