Afbeelding

SeniorWeb Delft laat ouderen zien hoe leuk werken met de computer kan zijn

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 21 |

De digitale dames van de Wipmolen hebben de computer ontdekt! (foto: Karl Flieger)

 

DELFT – Overal klinkt het schurende geluid van subsidiekranen die worden dichtgedraaid. Nergens is meer geld voor. En wie iets wil organiseren ter meerdere eer en glorie van de medemens, moet tegenwoordig geld meebrengen. In die situatie verkeert Leercentrum SeniorWeb Delft de laatste tijd. Maar de digi- en vitale oudjes laten zich niet uit het veld slaan. In de Wipmolen worden gewoon nog steeds computercursussen gegeven. Met een beetje creatief denken is veel mogelijk…
Het is een vrolijke drukte in de Professor Krausstraat 71. De Wipmolen is even een leslokaal voor dames die meer willen weten van computers dan dat er aan de voorkant een beeldscherm aanzit en aan de achterkant een wirwar van kabeltjes. Dames. Want cursusleiders Dik Ligterink en Han Aarts zijn de enige heren in het gezelschap. “Maar daar zitten we niet mee, hoor”, klinkt het. “Natuurlijk hadden we graag wat meer mannen erbij gehad, maar die hebben nu eenmaal vaker in hun werk al met computers kennis gemaakt.”
Dus staan de heren – met de gewaardeerde hulp van de leraressen Ineke en Coby – voor de taak om een compleet rijtje dames zoet te houden. Dat blijkt overigens niet al te ingewikkeld. Picasa, Facebook en Gmail blijken op de dames een afdoende aantrekkingskracht te hebben. Dik: “We zijn hier niet om ongelofelijk ingewikkelde verhalen te vertellen. De beginnersgroep maakt echt kennis met de elementaire mogelijkheden van de computer en deze dames zijn al een stap verder. Het gaat erom dat ook oudere mensen het plezier kunnen beleven wat de computer biedt. Het is niet een eng ding, maar juist een apparaat waarmee je leuke dingen kunt doen. Bijvoorbeeld mailen met je kleinkinderen. Of je foto’s beheren zodat je ze altijd terug kunt vinden en ze eventueel met anderen kunt delen. Allemaal heel simpele dingen, maar je moet het even weten. Daar zijn deze cursussen voor.”
“Sommige mensen hebben wel heel bijzondere redenen om aan een computercursus te beginnen”, zegt Han. “Een mevrouw kwam hier ooit met de mededeling: ‘Ik heb er helemaal niks mee, maar ik zit hier alleen om van het gezeur thuis af te zijn!’ Nou, na twee lessen was ze helemaal ‘om’; ze was niet meer weg te slaan!”
En Dik kent een nog meer aansprekend voorbeeld. “We hebben een meneer op de cursus gehad, voor wie het diploma dat hij ermee verdiende het enige was in zijn hele leven. Die was zo ontzettend trots, dat zijn vrouw dat diploma na zijn overlijden op zijn kist heeft gezet…”
Dat zijn nog eens aanbevelingen om stil van te worden. Wilt u ook ervaren hoe leuk het is om op wat latere leeftijd de geheimen van de computer te ontrafelen? Bel dan naar in de ochtenduren 06-51919303. Het is echt meer dan de moeite waard! (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12