Dubbel Delft... zondag 29 maart

Algemeen

De gangen, het tegelwerk en de fraaie gebrandschilderde ramen zijn er nog volop aanwezig. Behalve de entree van Delftstede, die ziet er nu toch aanzienlijk anders uit dan het rustieke zitje van het toenmalige Hippolytus Ziekenhuis aan de Phoenixstraat.

Ooit was er verschil tussen Protestant, Rooms-Katholiek en gemeentelijk ziek zijn. Het Bethel aan het Bagijnhof was er voor de eerste categorie, het Hippolytus aan de Phoenixstraat voor de tweede en het Oude en Nieuwe Gasthuis aan de Koornmarkt voor de rest van de bevolking. En om de verschillen nog eens extra te benadrukken was het ook mogelijk om ‘klasse’ ziek te zijn: je had dan sneller een eigen kamer en je had weer meer service, zoals een lekkerder toetje bij de warme maaltijd. 

Vandaag de dag zijn bijna alle verschillen verdwenen en profileren de ziekenhuizen zich gezamenlijk als het Reinier de Graaf Gasthuis aan de Reinier de Graafweg. Hoewel daar, als het allemaal meezit, ook weer de schop in de grond gaat. Toen het Hippolytus Ziekenhuis vertrok uit het pand aan de Phoenixstraat staken een aantal Delftenaren, zoals Ter Schiphorst en Rothfusz, de koppen bij elkaar om het voormalige ziekenhuis om te vormen tot een soort cultureel centrum. Met subsidie van de Gemeente Delft lukte dat en werd het pand omgedoopt tot Trefcentrum. 

Allerlei amateurclubs vestigden zich in het pand en bouwden het naar hun smaak om. Zo verhuisde Discotheek Anonymus vanuit de Jeugdkelder aan de Van Groenewegenstraat naar de eerste verdieping van het oude ziekenhuis en veranderde de afdeling Verloskunde inclusief de Couveuseafdeling in een - voor die tijd - moderne jongeren-sociëteit. Boven de dansvloer hing, als relikwie uit voorbije dagen, de grote operatielamp van het voormalige ziekenhuis. 

Het hele weekend stonden de deuren open voor scholieren en werkende jongeren met een programma van disco, live-muziek en pop-films. Anonymus had zelfs een eigen hitlijst die wekelijks in de krant werd gepubliceerd. Optredens waren er vooral van Delftse amateur-bands met zo nu en dan een uitstapje naar bekende bands, zoals die van Ronald Snijders, Barrelhouse en Jaap Dekker’s Boogie Set. Het Trefcentrum werd na allerlei subsidie-perikelen uiteindelijk omgevormd tot het huidige Delftstede. Met veel details van ‘toen’ en met nog steeds een prima sfeer.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12