Afbeelding

NFN bestrijdt sluiting naaktstrand Delftse Hout via kort geding

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 21 |

DELFT - In reactie op de officiële aankondiging in de Stadskrant van de gemeente Delft dat het naaktstrand in de Delftse Hout is gesloten en naaktrecreanten mogelijk worden bekeurd, heeft de NFN vandaag via een kort geding (voorlopige voorziening) de rechtbank in Den Haag verzocht dit besluit ongedaan te maken. Dit zolang de officiële bezwaar - en beroepsprocedure nog loopt. Bekeurde naaktrecreanten worden opgeroepen zich te melden bij de NFN.

De NFN is ervan overtuigd dat de Gemeente het naaktstrand daar niet kan sluiten omdat het daarvoor niet de wettelijke bevoegdheid heeft. “De wet bepaalt dat mensen overal naakt mogen recreëren, tenzij de plek daarvoor ongeschikt is. Gemeentes kunnen daarom naaktstranden aanwijzen. Het is aan een rechter om in een eventuele procedure te bepalen of een plek ongeschikt is voor naaktrecreatie. In de Delftse Hout wordt al sinds jaar en dag naakt gerecreëerd, wat betekent dat alleen al de geschiedenis laat zien dat het hier om een geschikte plek gaat. Het door de gemeente weghalen van een officiële aanwijzing van het strand voor naaktrecreatie, betekent niet dat naaktrecreatie daar niet meer zou zijn toegestaan. Integendeel, dat mag nog altijd gewoon. Er ontstaat nu echter een onduidelijke situatie waar niemand bij gebaat is.”
De Gemeente Delft heeft als argument voor het sluitingsbesluit aangevoerd dat het naaktstrand soms wordt gebruikt voor ongewenste, seksuele activiteiten. De NFN is ook van mening dat seksuele activiteiten op een naaktstrand ongewenst zijn, maar stelt dat de Gemeente haar bewering niet onderbouwt met harde cijfers. Volgens de NFN hanteert de Gemeente ten onrechte de mogelijkheid om de aanwijzing tot naaktstrand in te trekken om seksuele overlast te bestrijden. “Hierdoor maakt de Gemeente zich schuldig aan wettelijk machtsmisbruik.”
Verder is het voor de NFN onverteerbaar dat deze maatregel alle bezoekers van het naaktstrand treft. “Voor zover er al sprake is van overlast, gebeurt dit op een klein gedeelte van het naaktstrand en vooral buiten reguliere stranduren. De NFN vindt de maatregel daarom veel te rigoureus en te drastisch. Bovendien kunnen mensen die seks zoeken dit makkelijk elders doen in de Delftse Hout. Het recreatiegebied heeft voldoende afgelegen en stille plekjes hiervoor. Sluiting van het naaktstrand lost het eigenlijke probleem niet op. Het is opvallend dat de gemeente juist na sluiting van het naaktstrand een nieuw bestemmingsplan voor de Delftse Hout presenteert. Hierin lijkt een gedeelte van het naaktstrand terug te komen als horecagelegenheid. Dat ook naaktrecreanten graag een glaasje drinken of een hapje eten is blijkbaar nog niet opgekomen bij de Gemeente. De wethouder heeft in een bijeenkomst met gebruikers van de Delftse Hout aangekondigd dat de Gemeente
naaktrecreanten vanaf nu kan gaan bekeuren. De NFN bestrijdt deze aanpak! Wij roepen alle naaktrecreanten die in de Delftse Hout worden weggestuurd of bekeurd op om ons daarover direct in kennis te stellen, zodat we tegen onterechte bekeuringen en verwijderingen in het geweer kunnen komen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12