Afbeelding

'De tijd voor werk in arbeidsindustrie is voorbij'

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 22 |

Paul Sneijder spreekt op 1 mei vanaf 20:00 in het Vermeercentrum, Voldersgracht 21.

DELFT – Als journalist versloeg Paul Sneijder (59) jarenlang de politiek in Brussel, nu hoopt hij voor de PvdA een zetel in het Europese parlement te winnen. Op 1 mei spreekt hij in Delft over Europa.

- Waarom ruilde u de journalistiek in voor de politiek?
"In 2011 ben ik als correspondent voor de NOS gestopt. Ik ben een adviesbureau over Europese zaken gestart, toen heb ik ook besloten om lid van de PvdA te worden. Ik wilde kijken of ik mijn passie voor Europa in de politiek zou kunnen voorzetten. Ik ben al zeventien jaar bezig met Europa. Ik vind het een intrigerende bestuurslaag, een politiek fenomeen, en ik ben geraakt hoe het werkt."

- Wat raakt u dan aan Brussel?
"Wat mij intrigeert is hoe 28 landen bereid zijn om een stukje van hun nationale bevoegdheid op te geven, omdat ze denken dat samenwerken hen meer oplevert. En toch blijft die diversiteit in stand – een Roemeen is echt heel anders dan een Griek. Het grensoverschrijdende, het multiculturele, ik vind dat erg inspirerend. De natiestaat, daar geloof ik niet zo in. Ja, voor voetbal is het prima. Maar de kracht van een land zit in het samenwerken met anderen."

- Van oudsher was Delft een PvdA-stad, maar ook hier heeft de PvdA flink ingeboet. Valt deze beweging nog te keren?
"Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen had de PvdA last van het kabinetsbeleid. De partij heeft niet goed kunnen communiceren dat zij verantwoordelijkheid heeft genomen om Nederland naar een betere toekomst te leiden. De PvdA neemt impopulaire maatregelen die vorige kabinetten hebben vermeden. De resultaten worden nu pas een heel klein beetje zichtbaar."

- Ook Brussel is niet populair.
"Ik probeer die boodschap te doorbreken. Ik kom uit een generatie waar het nog eng was om een paspoort aan te vragen. Met het verschuiven van de grenzen, verandert ook het denken van de jonge generatie. Zij denken niet meer binnen Nederland, zij gaan anders met Europa om. Mijn kinderen zullen niet geloven dat vroeger de gulden bestond.
Je moet niet sikkeneuren. Natuurlijk zijn er ook kanten aan Brussel die niet goed zijn geregeld, zoals het gereis naar Straatsburg. Maar kijk naar Europa in de mate waarin het kansen biedt. Zet Europa in om tot meer groei en banen te komen, benut dat. Brussel is geen probleem, maar een kans."

- Hoe is het een kans voor Delft?
"Europa is niet meer sterk in het maken van dingen, die worden in andere landen geproduceerd. Onze kracht ligt in innovatie, de kenniseconomie. De TU Delft is een paradepaardje dat laat zien hoe je zulke vooruitgang kan boeken. Er liggen enorm veel kansen in het creëren van werkgelegenheid door vergroening en verduurzaming van onze economie. Die koppeling, daar kan Europa een enorme rol in spelen. Dat is ook mijn boodschap aan PvdA'ers die vroeger in de oude industrie werkten: die tijd is voorbij. De toekomst leunt op kennis, innovatie en vernieuwing."

- Waar is nog plek voor mensen die niet hoog zijn opgeleid?
"De meeste groei zit in het midden- en kleinbedrijf. Ook die hebben een boekhouding nodig en kantoren die moeten worden schoongemaakt. Je moet niet meer denken dat je nu nog een fabriek van Calvé in stand kan houden, het zijn de activiteiten die verschuiven."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12