Afbeelding

Gepassioneerd amateurhistoricus Joop de Blij krijgt lintje en lof

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 20 |

Joop de Blij (links) pakt het presentje uit dat hij van de 89-jarige oud-verzetsstrijder Lex Erdin (rechts) krijgt. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Joop de Blij dacht afgelopen donderdag dat hij in Museum Lambert van Meerten een afscheidsreceptie had, maar in plaats daarvan werd hij hier opgewacht door familie, vrienden en bekenden. Even later kwam ook burgemeester Bas Verkerk, die hem een Koninklijke onderscheiding mocht opspelen.

De Blij kreeg het lintje voor zijn inzet voor Museum Lambert van Meerten en voor zijn geschiedschrijving over verzet in Delft in de Tweede Wereldoorlog. “Pieter Meere heeft het initiatief genomen voor de onderscheiding, maar er zijn genoeg mensen die vinden dat hij dit heeft verdiend”, zegt Samira Meere-de Blij, vlak voordat haar vader wordt onthaald. “Ik vind dit zó leuk voor ‘m.” Als Joop de Blij binnenkomt en het gezelschap ziet, weet hij wel hoe laat het is. Helemaal als ook burgemeester Bas Verkerk zich om half 4 meldt. Verkerk vertelt over de vele uren tijd die De Blij als beheerder van Lambert van Meerten in het museum heeft gestoken en de inzet waarmee hij dat deed. “Dat is één van de redenen om je vandaag in het zonnetje te zetten”, zei de burgemeester. Ook prees hij De Blij om het schrijven van zijn boek ‘Oorlog en verzet in de Prinsenstad 1940-1945’. “Daar heb je lang en hard aan gewerkt. Het is een vooraanstaand boek in de stadsgeschiedenis. Om dat zó goed en professioneel te doen, is heel bijzonder. Door uw werkzaamheden is de geschiedenis van Delft in de Tweede Wereldoorlog nog vaster komen te staan”, aldus Verkerk. Volgens de burgemeester gaan zulke intensieve en tijdrovende projecten vaak ten koste van het huwelijk en gezinsleven. “Maar ik heb de indruk dat dit bij u niet zo is.” Na deze welverdiende lofzang speldde hij De Blij een lintje op de borst.

Oud-verzetsstrijder Lex Erdin had daarna ook een mooi presentje voor De Blij. “Iets wat voor mij heel waardevol is geweest. Het was de bedoeling om dit, als ik er niet meer ben, aan jou na te laten. Maar ik wil het nu doen”, bouwde de 89-jarige Erdin de spanning op. Even later overhandigde hij De Blij zijn cadeau: een plaquette uit de Tweede Wereldoorlog met daarop de tekst ‘De liefde tot z’n land is ieder aangeboren’. De Blij was met dit historische cadeau als een kind zo blij. “Het is een onvoorstelbare verassing wat hier vandaag gebeurt”, reageerde hij na het officiële deel. “Ze hadden alles goed verborgen gehouden.” Hij vindt het ‘onzin’ om nu te roepen dat dit te veel eer is voor z’n werk. “Ik ben er gewoon heel blij mee. Ik heb het hier echt niet voor gedaan. Ik deed het omdat ik een gepassioneerd amateurhistoricus ben die een leegte in heeft willen in een stad als Delft, waar zo’n boek nog niet was. Dat is buitengewoon gelukt en het heeft zich nu uitgemond in een onderscheiding. Fantastisch.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12