Even bellen met Maureen Crijns

Algemeen

Achterom-bewoonster Maureen Crijns van Kat uit de Gracht nam eerder dit jaar het initiatief om touwen aan hoge kademuren te hangen, zodat onfortuinlijke katten weer uit het water kunnen klauteren.

- Hoe gaat het met jullie plan om touwen in de grachten te hangen?
“Goed, eigenlijk. We hebben nu al veel meer cijfers dan eerst. Het blijkt dat er in Delft per jaar negen katten verdrinken en tien katten levend uit het water worden gehaald. Dat is nog meer dan we in eerste instantie dachten. Veel eigenaren geven het echter niet door als een kat verdrinkt. We willen dat ze dat wèl gaan doen. Dat kan via het e-mailadres delft@katuitdegracht.nl.”

- Wat vinden andere partijen van jullie idee?
“De Gemeente Delft is heel positief, dat is heel fijn. Maar ze zijn wel voorzichting positief. Ze hebben gezegd met het Hoogheemraadschap van Delfland contact op te nemen om te kijken wat we samen kunnen bereiken. De Federatie Dierenambulance Nederland ondersteunt ons nu ook officieel. In Leiden, waar nu al touwen in de grachten hangen, is er zelfs al een zeldzame Zuiderzeekrab op de touwen gezien. Ik heb zelf niet veel met krabben, maar van zulke berichten word ik wèl vrolijk. Er groeien zelfs stokroosjes, schelpjes en mossels aan. Het is dus ook nog eens leuk voor de biodiversiteit.”

- Als het aan jullie ligt komen die touwen er dus snel.
“Ja, ze liggen al klaar in Leiden, we gaan ze zo snel mogelijk naar Delft brengen. Als we geen andere oplossingen vinden om katten uit de grachten te houden, gaan we contact opnemen met Delftenaren die langs de grachten wonen. Dan vragen we of ze het goed vinden. De mensen van Canal Hopper vinden het in elk geval erg leuk. Ze vinden het fijn dat er iets aan wordt gedaan en de touwen beschermen hun bootjes.”

- Hebben jullie ontdekt waar de ‘hotspots’ zijn?
“We hebben zó veel aanmeldingen over de Oude Delft. De kanten zijn daar gigantisch hoog. Als een kat daar in het water kukelt, komt ‘ie er nooit meer uit. Ook de kade bij het Legermuseum is heel hoog, maar daar kunnen katten nog vluchten in rioolopeningen. Verder hebben we veel meldingen over verdronken katten aan de Krakeelpolderweg.”

- Verwacht je dat de touwen er gaan komen?
“Ja, dat denk ik echt. De Gemeente is positief. Ik vind het heel normaal dat ze goed navraag doen. Uiteindelijk gaat het om een beschermd stadsgezicht. We moeten daarom goed kijken waar we de touwen wel en niet ophangen. Ik hoop dat de touwen er hangen voordat het gaat vriezen.”

- Gaat het helpen, denk je?
“In Leiden zijn er de laatste anderhalf jaar elf katten gezien die via het touw het water weer uitkwamen. Dat is voor mij het bewijs dat het werkt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12