Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 4 december 2011.

Invalidenparkeerplaatsen
DELFT - Het wordt voor invaliden steeds moeilijker om bijvoorbeeld bij de Oude- en Nieuwe Langedijk en de Jacob Gerritstraat te komen. Voor mij persoonlijk speelt ook nog mee dat mijn moeder van 87 jaar op de Burgwal woont en dat het voor mij als invalide bijna onmogelijk is/wordt om haar te bezoeken omdat de nog aanwezige invalideparkeerplaatsen bijna altijd bezet zijn. Er wordt in het Maria van Jessehof dan ook flink gemopperd omdat niet alleen ik mijn moeder bijna niet meer kan bezoeken en helpen om voor zichzelf te zorgen, maar dat het voor veel meer bezoekers van de Burgwal geldt. Omdat daar over het algemeen senioren wonen, wordt er door hen geen actie ondernomen. Alle veranderingen worden duidelijk vanachter het bureau bedacht, maar in de praktijk werkt dit dus helemaal niet en was de voorgaande situatie, ondanks alle ellende met de pollers, beter.

Leny Moorees, Delft 


Delftse detailhandel
DELFT - Toen ik in de krant Delft op Zondag van vorig weekend het artikel over het verdwijnen van winkels las, proefde ik een soort verontrusting. En eigenlijk is die verontrusting niet helemaal op z’n plaats. Nu zullen er wel mensen naar hun voorhoofd gaan wijzen met de mening dat ondergetekende niet helemaal lekker is, maar ik zal het uitleggen. Mijn opa, de Oude Willem Koolmees – ‘Bruine Willem’ – (zo werd hij in het Den Haag van vlak na de eerste wereldoorlog genoemd omdat hij snel bruinde) kwam van de lagere school en kon één ding goed en dat was hoofdrekenen. Om die reden is hij groenten gaan verkopen, met een handwagen langs de deuren. Vroeg in de ochtend moest hij dan (ongeacht het weer) naar de veiling aan de Sammersbrug, nu staat er een verpleeghuis, en dan weer terug naar Den Haag om uit te venten. Die handwagen werd later, toen er geld in het laatje kwam, een paard en wagen. Veel later, toen het verkeer de paard en wagens niet meer toeliet, nam hij een winkeltje over in de Sumatrastraat in de Archipelbuurt in Den Haag. Als je deze geschiedenis leest zie je dat er constant veranderingen plaatsvonden waar mijn opa op inspeelde of zich moest aanpassen. Vroeger woonden de winkeliers ook meestal achter of boven hun winkel. Dat zie je ook bijna niet meer, wat betekent dat er dus voor een winkelpand, woonhuis en vervoer moet worden afgerekend. Dat kom je als klant weer in de prijs tegen. Hele grote winkelbedrijven hebben dat probleem niet zo, want die hebben dat anders georganiseerd. Zij hebben ook, mede door hun omzet, veel minder moeite om zo’n groot pand te bekostigen. Toch zullen ook zij met hun tijd moeten meegaan. Het systeem van Albert.nl geeft al aan welke kant het op gaat. En ook al heeft het nog een aantal beperkingen, alles is al zo’n beetje via de webwinkels te koop. Middenstanders moeten hun eigen situatie onder de loep nemen, aanpassen en misschien wel gaan samenwerken, net als hun voorgangers dat vroeger ook moesten doen. Wordt het er allemaal gezelliger op in de winkelstraten? Natuurlijk niet, maar daar gaat het al lang niet meer om. Ook het gezin schreeuwt om efficiëntie, want iedereen is bezig en dan is er geen tijd voor boodschapjes doen. Zo’n webwinkel biedt dan uitkomst want die bezorgt het minstens tot aan de deur, min of meer de digitale venter. Kon ooit een koper alleen op een markt terecht, naderhand de venters en de winkels. De markt bleef, maar die venters werden ook winkeliers en op den duur zullen de markt en de webwinkels overblijven met hier en daar nog een winkel omdat dit dan echt niet anders. En ook dat systeem zal ooit weer veranderen, want alles is vergankelijk.

Jan Willem Pronk, Delft


Onbekende kat
DELFT - Sinds een paar weken worden onze drie poezen geterroriseerd door een onbekende roodwitte, eerder flinke kat. Hij of zij klimt dagelijks over de tuinmuur, wurmt zich door het gesloten (!) kattenluik, slaat onze eigen katten door het huis, gaat dan rustig zitten eten om daarna lekker onder tafel te gaan snoezen. Het is echt wel een heel tam en prettig beest, alleen is hij te dominant naar onze eigen katten toe. Hij kan hier niet blijven. Van wie is deze kat? Wie weet wie de eigenaren zijn? Wie herkent het beestje op de foto? Is dit uw kat? We willen weten of we hem nu de winter in aantocht is naar een asiel moeten brengen of dat hij ergens een thuisbasis heeft. Hij vertoeft veel op de Oude Delft en het Achterom, maar is ook al op de Beestenmarkt gezien. Alle informatie is welkom op het e-mailadres vanwiebenik@hotmail.com.

M. Crijns, Delft


'Bomen moeten blijven.’
DELFT - Het is lang geleden, sinds de aanleg van de tram naar de Tanthof, dat van onze groep iets werd gehoord. We behielden al de bomen op de Buitenhofdreef. Een overwinning, maar nu is het tijd om weer in actie te komen. Wij roepen al onze natuurliefhebbers en leden van onze groep om weer te protesteren hiertegen. Tijdens de grote verbouwing van de Sterflats, vanaf 1994, werd een plan voor groenvoorzienig gemaakt dat echter nooit naar behoren werd uitgevoerd. Wel werd er een overvaltechniek gebruikt om veel bomen rond de sterflats flats aan de Buitenhofdreef en de Griegstraat te kappen. Rond de flats aan de Diepenbrockstraat en de Obrechtstraat hebben we dit kunnen voorkomen. Nu echter is ons bekendgemaakt dat eenzelfde overvaltechniek wordt gebruikt om achttien van onze prachtige bomen te kappen rond de flat, zogenaamd met het excuus om het laaggeplante groen meer licht te geven. Hiervoor was een kapvergunning niet nodig. Dit onzalige plan wordt in januari 2012 al uitgevoerd. Dit willen wij koste wat kost voorkomen. Die bomen geven ons de nodige zuurstof, schone lucht en ze houden overlast, geluid en stof tegen. Ze geven schaduw in de zomer en ze geven de weinige vogels nog een plek om hun nest te bouwen in het voorjaar. Waarom zou je iets wat zo goed en mooi is voorgoed laten verwijderen? De Gemeente Delft heeft het over bezuinigingen die nu op de voorgrond staan. Zou het onderhoud en snoeien van deze bomen, iets wat het laatste jaar niet werd gedaan, niet veel geld uit kunnen sparen in de plaats van het kappen? Laat ons alsjeblieft onze bomen behouden! Graag zouden wij ieders medewerking willen vragen.

A. van Hemert en A. den Os – Minneboo, oprichter van de groep ‘Bomen moet blijven’, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12